Startovala aplikacija za praćenje reumatskih promena kod obolelih 1Foto: Screenshot/Play.google.com

Udruženje obolelih od reumatskih bolesti u Srbiji je danas saopštilo da je svima obolelim od tih bolesti omogućilo korišćenje aplikacije „MojRA“ za praćenje toka bolesti i blagovremeno reagovanje na promene.

Aplikacija omogućava vođenje dnevnika o samoj bolesti, praćenje reakcija i promena između dva pregleda, kao i stanja zglobova.

„Vanredno stanje tokom pandemije KOVID-19 potenciralo je važnost elektronske komunikacije bolesnika sa reumatologom i izabranim lekarom“, rekla je predsednica Udruženja Mirjana Lapčević.

Objasnila je da oboleli od reumatoidnog artritisa imaju pojačan imuni odgovor, ali autoantitela su kod njih usmerena na sopstvene ćelije u zglobovima, dovodeći do destrukcije zglobova što je praćeno bolom, otokom i razvojem invalidnosti.

Ako se postavi rana dijagnoza bolesti i odmah započne terapija, oboleli se može uvesti u mirno stanje bolesti (remisiju) za šest, najviše devet meseci, rekla je ona.

„Cilj te terapije je da smanji imunitet obolelih, koji je povećan, ali pogrešno usmeren na obolelog. Zbog toga su tokom pandemije COVID 19 ovi pacijenti posebno rizični“, rekla je Lapčević.

Udruženje reumatologa Srbije (UReS) je u saradnji sa aktivista Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije tokom vanrednog stanja, koristeći elektronska sredstva, komuniciralo sa obolelima od hroničnog artritisa, a na pregled su bez uputa dolazili samo oni čiji su slučajevi bili hitni. Da bi se smanjili kontakti, biološka terapija im je dostavljana na kućnu adresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari