Staša Zajović: Prisilne mobilizacije u Vojvodini bile su oblik etničkog čišćenja 1Staša Zajović Foto: FoNet/ Zoran Mrđa (arhiva)

Koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović ocenila je u mestu Trešnjevac u Vojvodini da su prisilne mobilizacije muškaraca u Vojvodini početkom devedetih godina 20. veka bile oblik etničkog čišćenja.

Ona je, na mirovnom susretu, povodom 30. godišnjice od osnivanja “Duhovne Republike Zicer“, rekla da je „prisilna mobilizacija koju je srpski režim sprovodio u Vojvodini nad manjinama bio oblik etničkog čišćenja“.

Ta „duhovna republika” nastala je pošto su se žene, nakon što su muškarci dobili pozive za mobilizaciju, pobunile i organizovale mirovne proteste.

Tadašnja Jugoslovenska narodna armija opkolila je 10. maja 1992. Trešnjevac tenkovima, a organizatorke mirovnih protesta i vojni obveznici su se preselili u piceriju “Zicer” gde su ostali narednih 96 dana.

Zajović je ocenila da su žene tog dana ogroman strah pretvorile u neverovatne činove otpora.

„Ono što ja najdublje želim da iskažem jeste divljenje, poštovanje i solidarnost prema ljudima iz Trešnjevca, koji su pokazali na delu ono šta smo učili u udžbenicima. Ljudi iz Trešnjevca se nikada nisu uplašili i hvala im”, kazala je ona.

Dodala je da “nijedna vojska, nijedna policija ne mogu poraziti volju naroda koji je odlučan da se suprotstavi nasilju”.

Žene u crnom predstavile su dvojezičnu publikaciju “Trešnjevac: Gradjanska neposlušnost, ženska hrabrost, solidarnost”.

“Ovo smatramo našom dužnošću: da upišemo u istoriju medjunarodnog nenasilnog pokreta, antiratnog pokreta i pokreta protiv militarističkog i svakog drugog nasilja – oni su nama pokazali i prokrčili put, na način na koji mi sada podržavamo ruske dezertere”, kazala je Zajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari