Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je neprihvatljiva tvrdnja bivšeg američkog ambasadora u Beogradu Vilijema Montgomerija da je „BiH je propala država u kojoj ništa ne funkcioniše“, te da je moguće rešenje „disolucija države i odvajanje Republike Srpske.“ Incko je govorio za Dojče Vele uoči podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju u Bosni i Hercegovini.

– Takve izjave su neprihvatljive. Upravo su SAD mnogo toga učinile da BiH opstane. Da je cilj bio podela zemlje, to se moglo učiniti 1991, 1992. ili u Dejtonu. Ali cilj je bio sačuvati zajedničku državu. Ne razumem zašto Montgomeri daje takve izjave. To je destruktivno. Međunarodna zajednica i dalje zastupa stav da BiH treba da ostane zajednička država – rekao je Incko.

Kada je reč o ustavnim promenama u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko veli da je „zagovornik malih koraka, postepenosti“.

– Moj uzor je Evropska unija. Bilo je potrebno više od 50 godina, ali sada postoje dobri temelji: Lisabonski ugovor, zajednička valuta i Šengenski prostor. Tako treba da bude i u BiH – rekao je Incko.

On je ocenio da „Srbi sprečavaju reformu ustava jer pogrešno pretpostavljaju da ona znači centralizaciju“. BiH će, kaže visoki predstavnik, uvek biti decentralizovana, ali mora bolje da funkcioniše. Na pitanje kako može da ubedi premijera Republike Srpske Milorada Dodika da prihvati reformu, Incko kaže da mu se mora staviti do znanja da ništa neće izgubiti.

– Dodik zbog toga neće biti manje Srbin, niti će biti manje pravoslavac. RS reformom ustava neće biti smanjena ni za milimetar, a mogla bi čak i da profitira, kao što je ostvarila dobitak ukidanjem viza – ocenio je Incko.

Pohvala izvinjenjima

– Smatram da je situacija na Balkanu, dakle pre svega između velikih igrača Hrvatske, Srbije i BiH, najbolja u poslednjih 20 godina. Bakir Izetbegović se nedavno izvinio za sve zločine koje su pripadnici Armije BiH počinili nad Srbima. Boris Tadić se u Vukovaru izvinio za zverstva koja su tokom rata počinili Srbi. U ovom trenutku nemamo samo regionalnu saradnju, već i regionalni proces pomirenja – zaključio je Valentin Incko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari