Stef Kari: Najbolja "praćka" NBA 1Foto: Beta/AP/Steven Senne

Potcenjen i pogrešno procenjen bio je faktički do dolaska u NBA ligu 2009. godine. Zbog nešto nižeg rasta i krhkije građe, na Virdžiniji Tek nisu smatrali da je njegov talenat vredan pune stipendije, što je relativno nepoznati Dejvidson iskoristio i tri godine, od 2006. do 2009. uživao u šuterskim vragolijama, ispostaviće se kasnije, danas najboljeg trojkaša u istoriji NBA lige.

Stef Kari je neko zbog čijeg košarkaškog umeća publika uživa širom SAD; Golden Stejt funkcioniše kao trostruki šampion u poslednjih osam godina, a čitav klub je tržišno toliko „narastao“ da je danas druga najvrednija franšiza posle NJujork Niksa.

Ovosezonska serija velikog NBA finala uveliko je u toku. Jutros je odigrana peta utakmica u San Francisku i ukoliko se dogodi da Golden Stejt osvoji šampionski naslov, nema sumnje da će Kari po treći put u karijeri biti proglašen za MVP finala. Na proseku od 34,3 poena i 6,5 trojki po utakmici, 34-godišnji plejmejker najdominantnija je figura finalnog serijala sa Boston Seltiksima.

Sin nekada sjajnog šutera sredinom 90-ih prošlog veka, Dela Karija, Stef se u košarku zaljubio gledajući oca u dresu Šarlot Hornetsa. Još u srednjoj školi pokazivao je nesvakidašnji talenat; plenio je izvanrednom tehnikom vođenja lopte, a urbana je legenda da se u tom periodu saživeo sa mehanikom šuta, koju je umešno prilagodio nemanju snage u rukama i visini obruča, a koja je kasnije, u profesionalnoj konkurenciji, postala nedokučiva i za najbolje defanzivce.

Imao je Kari veliku želju da studije upiše na Virdžiniji Tek, univerzitetu na kojem su se svojevremeno upoznali njegovi roditelji, međutim talenat je morao da dokazuje na Dejvidsonu. Pre njegovog dolaska na ovaj univerzitet u Severnoj Karolini, Dejvidson je samo u dva navrata, 60-ih godina 20. veka dospevao do najboljih osam. Kari je 2008. igrajući fantastično, beležeći 25,9 poena u proseku, odveo Dejvidson do predvorja NCAA Fajnal-fora, ali se Kanzas ispostavio nepremostivom preprekom. Stef je na kraju koledž karijere 2009. postao najbolji strelac u istoriji svog univerziteta i sa tom reputacijom izabran je na draftu kao 7. pik od strane Golden Stejta.

Odmah je demonstrirao veliki talenat; ruki godinu završio je u idealnoj postavi „prvaka“ beležeći u proseku 17,5 poena na 43 odsto šuta za tri. Srpska publika imala je prilike da ga upozna 2007. na Svetskom prvenstvu do 19 godina koje je organizovano u Novom Sadu. Amerika je u finalu poražena od Srbije (74:69).

U 13-godišnjoj NBA karijeri, nijednu sezonu nije završio sa procentima šuta za tri ispod 40 odsto. Od početka se isprofilisao kao plej fantastične „praćke“, a unikatnost je 2022. postala istorijska, kada je na večitoj listi prestigao Reja Alena na čelu igrača sa najviše postignutih „trica“ od osnivanja NBA lige. Do ovosezonskog plej-ofa, ni na jednom meču nije promašio više od tri slobodna bacanja.

Biranjem na draftu Kleja Tompsona, kasnije i Drejmonda Grina, Voriorsi su dobili nukleus tima koji će 2015. osvojiti prvi šampionski naslov. Dolaskom Kevina Durenta kolekcija je postala veća za još dva, a od 2015. do danas klub iz San Franciska plasirao se u čak osam velikih finala. Golden Stejt je 2016. napravio istorijski podvig, s obzirom na to da je sezonu završio sa svega devet poraza u regularnom delu, što je do danas najbolji skor u NBA ligi.

Kari se 2011. oženio dugogodišnjom devojkom iz Šarlota, Ajišom Aleksandar, sa kojom ima dve ćerkice. NJegov mlađi brat Set takođe je odličan košarkaš, a trenutno je član Bruklin Netsa. Veliki je ljubitelj golfa. Kao i brat Set, Stef na leđima dresa ima broj „30“ u čast njihovog oca Dela. Zanimljivo je da se u košarku zaljubio gledajući i Dražena Petrovića, s tim u vezi, poslao je svoj potpisan dres u muzej sa imenom čuvenog jugoslovenskog i hrvatskog košarkaša. Sa reprezentacijom Amerike dva puta je bio prvak sveta. Interesantno je i to da je rođen u Ejkronu, u Ohaju, 14. marta 1988. gradu u kojem je rođen i odrastao Lebron Džejms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari