Stefan Nemanja plaćen kao dva Kipa slobode

Burne reakcije javnosti na cenu spomenika srpskom srednjevekovnom vladaru na Savskom trgu

Ostavite komentar


      1. Можете да пукнете од беса.
        Кип слободе је био поклон француза америма. Значи Стефан је коштао два пута џабе.
        Јадни сте…

    1. Dobronameran savet misliocima,rodoljubima I pesnicima opšte prakse da pažljivo pročitaju komentar MILOŠA KOSOVCA možda ako nije kasno nešto I nauče.

  1. uracunati i troskove drzavnog aviona koji ce otici po skulptora i posle ga vratiti nazad.

    1. Za ove pare su autoru sigurno kupili i poklonili taj avion koji koji ga je odvezao nazad.

  2. Pola silovanja vidimo: megalomanski, nesrazmerno, neumesno… Druga polovina je nevidljiva – u necijim dzepovima!

    1. Spomenik je groteska, ogroman je, nesrazmeran, odudara od okruzenja u koje se nalazi (doduse uklapa se ideoloski u Bg na vodi). Sramotno je da se krije cena spomenika. Novci izdvojeni za ovu grotesku su isto tako sramotni i papreni. Smatram da je spomenik vise prikaz i olicemje bahatosti vlasti nego samog Stefana Nemanje. I bas svi ti epiteti odgovaraju i njima. Zalosno je sto se sve ulaze u prekrajanje jedne sake Beograda dok drugi ogromni delovi nemaju ni osnovnu infrastrukturu za zivot a kamoli spomenike. Sistemsko unistenje od idiota.

      1. MALO PROCESLJAJTE ISTORIJU PACETE VIDETI ZASTA JE ON ZASLUZAN…Sigueno nije kriv za sve sto se desavalo posle njega

    1. Ovo se zove grandomanija. Nemanja zasluzuje da znamo i pamtimo istorijske cinjenice o njegovom mestu u istoriji a ne da odvajamo od usta i kljukamo site guske u drzavnom aparatu. To je spomenik koji sebi prave ljudi na vlasti zeleci da na mala vrata udju u istoriju, nema to nikakve veze sa Nemanjom.

    2. Pa placaj slobodno. Ja odavno Srbiji vise nista ne placam pa me bas briga za vas koji morate.

    3. Kip Slobode je poklon Francuske SAD. Nije plaćen ni cent.
      Nama Nemanja vredi više nego vama kip Slobode.

    4. Malo brkas pojmove – vrednost spomenika i koliko je isti placen su dve razlicite stvari – da pojednostavim zamisli da je placen isto a napravljen od plastike. Stefan Nemanja nije zasluzio da mu se podigne krs od spomenika ma koliko on bio placen

  3. Koliko li će tek koštati,na predlog zamenika gradonačelnika,spomenik živom Predsedniku najjače stranke?

  4. Ovo sa kipom slobode vam nlje trebalo, to su tesko uporedive kategorije, na taj nacin samo pomazete rezimu.

    1. Ne am reci, a I svaki komentar je suvisan. To je Jo’s jedan of nacina pljacke ove jadne Srbije. Beograd u 2021 nema pogon za preciscavanje kanalizacionog otpada, a gradi spomenike za velicanje I kradju postojece vlasti.

  5. Mogao je i neko od nasih vajara da ga napravi i sve bi bilo daleko jeftinije. Kad su srpski vajari i skulptori mogli da naprave bezbrojne spomenike takozvanog Tita mogli su da naprave i jedan nasem Stefanu Nemanji.

  6. Preko 400 tona bakra i drugih metala. Kada se jednog dana skine i pretopi biće dovoljno materijala da se napravi 10 normalnih spomenika, pa i 1 za Nemanju. Znaći vredi kao 10 spomenika,

  7. Један је Стефан Немања!
    Чекајте да видите колико ће да кошта споменик Вучићу.
    Он нас је досад задужио десетак милијарди па ће споменик његовој слави бити бар дупло толико.

    1. Sa 12 koliko je nalsedio dodao je 14.4, ukupan dug srbije je 26.4 milijarde sto se zna a sto se ne zna je oko 45.

      1. Koliko se na primeru megalomanskog spomenika Stefanu Nemanji mešaju „babe I žabe“i maše jadnim politikantskim rodoljubljem.Kako reče jedan „mislilac“mržnja prema političarima prelazi u delirijum.U prevodu,kada osetiš tuđu ruku duboko u svojim džepovima moraš jel’te da ćutiš da se lopov ne naljuti.Zašto se krije cena spomenika jasno je detetu od 10-ak god.Zna se ko se krije I zbog čega.

  8. Realna vrednost mu je mnogo manja. Ali je jedno par milionceta zavrsilo po dzepovima politicara.

  9. Zanima me koliko će nas koštati sveukupna bahatost, megalomanija i provincijalizam sadašnje vlasti kad dođe račun za naplatu.

    1. Ви који ,,бринете“ о цени и спрдате се са србском историјом, прво прокоментаришите цену ,,ђиласовог“ моста. Жути ботови…

  10. Ovaj spomenik nema cenu za pravog Srbina baš nas briga ko se koliko ugradio i koliko je koštao to neka svakom na čast ima ko sudi za to što se na izgled ne vidi nek je sram onoga ko piše o ovome umesto o tome koliko je zaslužan Stefan Nemanja za Srbe i da napokon dobija spomenik posle 500godina.

  11. Eto, dočekasmo da zbog mržnje prema Vesiću i Vučiću zamrznemo i Stefana Nemanju?! Vučić bi možda, shodno tom srpskom običaju, trebao da podiže spomenike srpskim neprijateljima. Možda bi se, tada, mržnja ovoga naroda, sa sopstvenih političara i istorijskih ličnosti, okrenula prema srpskim neprijateljima. Čudo nevidjeno ili ludilo koje polako zalazi u delirium?! Jadan je Stefan Nemanja medju „kokošarima“? Kako ono beše, „Ah, Babo, Babo, kupi mi Babo, kupi pečenja jarećeg..“.

    1. Ti si odavno u sns delirijumu, komentare ti objavljuju samo zato da bi nas zabavljao svojim mentalnim deliktima.

      1. Veoma sam srećan što svojim mišljenjem ne pripadam rulji koja, navodno, poštujući tudja mišljenja, u svom jednoumlju pokušava da pronadje lepotu različitosti. Ako sam ja SNS bot, šta ste Vi? Iz koje rupe Vi posmatrate ovaj svet?

        1. Naprotiv ti si nesrecan i to bolje znash od nas. Postavljash komentare za neku bedu od plate. A nas u pravu si zupan ne zanima,jer malo li je ruju i glava srpskih odrezao.

    2. Dobra je ova zamena teza. U komentarima se ne pominje mrznja prema Stefanu Nemanji, niti je rec ovde o tome, vec o prioritetima i nepotrebnom trosenju para gradjana ove zemlje. Ogorcenje koje ovaj narod oseca je prema „sopstevnim politicarima“ koji su, da iskoristim nastavak Vaseg komentara, i pravi neprijatelji ovog naroda. Sopstveni politicari su, valjda zarad ljubavi prema tom istom narodu, ispraznili kasu svih nas na raznorazne prioritete – spomenike, jarbole, fontane, palme na Kalemegdanu, secu Kosutnjaka, premestanje mosta, novogodisnje rasvete zarad bugarskih turista, itd. Covek se oseca jezivo kad zna da nema puta, da su rupetine na svakoj ulici u Beogradu, da pola Beograda ima septicke jame, da je javni prevoz raspad, o prevozu iz prigradskih naselja i da ne pricam – to nije dostojno ni za prevoz krompira a kamoli ljudi. Dakle centar se uredjuje da bi se dodvorili i izmuzli neke strance sa kojima zajedno lesimo narod. Spomenik Stefanu Nemanji je olicenje bahatosti ove vlasti (opet da se teze ne pobrkaju, rec je o politicarima, spomenik je objekat ove recenice). Vidite, kad bi iz svojih novcanika izdvojili te novce za jedan spomenik i sve ostale preplacene grdosije, onda bi moglo i da se poveruje iole dobrim namerama ove kamore, ali kako to nije slucaj, ostaje nam da osudjujemo i prioritete i nacin koriscenje nasih, ponavljam nasih a ne tudjih, para. I mozete reci, da, ali i to je nesto i odnekud mora da se pocne, ali na nekoga ko ima srcani udar (sto je slucaj Beograda), ne stavlja se flaster. Na kraju, ako Vama ne smeta da se novac gradjana, kojem i Vi doprinosite, trosi na ovakve megalomanije i promasene projekte, onda u redu. Meni smeta, jer zelim da je iskoriscen da se kupi medicinska oprema a ne da vazda setamo kod privatnika jer opreme i termina nema u bolnicama i domovima zdravlja; smeta mi jer su Rimljani imali bolje puteve od nas, smeta mi jer kineski Bor dobije popravku struje u roku od hitno, dok za Ivanjicu treba 6 komisija da zaseda. Ako nam ovo rade oni koji su toboze prijatelji i zele dobro, onda nam zaista ne trebaju neprijatelji, bili mi „kokosari“ ili ne….

      1. Pa, postovani gospodine Leonard /kakvo ime/, Stefan Nemanja je cekao dosta dugo da mi zavrsimo sve nase prioritete.

  12. Zahvalio bih se svima koji su se ugradili u izgradnju spomenika,tako što bi ih uzidao u isti… Ukoliko sutra!

  13. Kad je Stefan Nemanja stvarao srpsku državu, Vojvodina nije ni u primislima bila deo te države,a sad se od građana Vojvodine uzimaju novci za spomenik. A posebno to što Vojvođani, pa ni svi drugi građani Srbije neće svaki dan prolaziti pored tog „spomenika“

  14. A evo u kom gradu i kakvoj državi je podignut tako skup kičerajski spomenik.
    Juče je Gradska skuština usvojila Pakleni plan, da napadne Makiško polje i zagadi podzemne vode odakle se Beograd i okolna naselja snabdevaju pijaćom vodom!!! Kao da je vlast okupaciska i krajnje nepriteljskaa prema narodu Srbije!
    Godine 2019. objavljen je tekst u časopisu ASA (Asocijacija srpksih arhitekata, naslovljen “Fatalne posledice”, kada su velike kiše izazvale poplave na levoj obali Dunava, u naseljima Ovča, Borča i Krnjača u blizini Beograda i kada su se u ovim, dobrim delom, divlje izgrađenim naseljima, izlile i sve septičke jame.
    – da Srbija danas, u celom regionu, naviše zaostaje u izgradnji hidrotehničkih objekata i da jedina nema, za te, apsolutno najvažnije projekte u zemlji, nadležno ministarstvo, niti stabilan izvor prihoda za planiranje i realizaciju takvih projekta.
    – da u Srbiji svega 55% stanovnika ima priključak na kanalizaciju, dok je taj postotak u srednjoj i istočnoj Evropi 84%.
    – da u Srbiji ima 3.100.000 septičkih jama i ukupno 14.800 km potpuno zastarele mreže, izgrađene polovinom prošlog veka, a da nedostaje 10.400 km.
    – da se samo 10% otpadnih voda prečišćava, a da je prosek u Evropi 70%.
    – da samo Beogradu i Novom Sadu nedostaje 13 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a da trenutno nemaju ni jedno, pa se kanalizacija direktno izliva u Savu i Dunav.
    – da 40% gradova ima vodu koja nije ispravna za piće, jer je 90% izvorišta i fabrika vode, građeno u drugoj polovini prošlog veka.

  15. Nego sta?! Niko ne naplacuje racun kao „patriote“. Oni znaju cenu svega, vrednost nicega.

  16. Niko od nas ne moze znati kako je bilo u vreme Nemanje, medjutim, da je vredan za srPsku istoriju o tome nema rasprave.
    Ipak ne jača se nacionalni identitet spomenicima, već se kroz obrazovanje (škole) i kroz RAZUMNE druge poteze to radi, npr ojačaj ekonomiju, skloni sa političke scene nepiesmene, bahate i korumpirane, uradi nešto da ti ne odlaze ljudi sa namerom da se nevraćaju u Srbiju, prekini primanje islama i migranata, da svako od nas moze da se ponosi drzavom, medjutim i ovo sam dzabe napisao jer oni koji me razumeju nemaju taj interes a oni koji me ne razumeju nikad ni nece razumeti. Izumiremo kao Latini, neće nas biti za 5 godina… I treba jer smo tako i zasluzili. Zalim a ne mogu promeniti…

    1. Zagrcni se više i prekini. Kako smeš da pogledaš decu u oči posle botovanja? Znaš li ti čoveče šta je sloboda? To je kad neko ne mora da radi stvari protiv svoje volje jer je ucenjen. Žao mi vas je svih što nećete znati šta znači biti slobodan čovek!

  17. Кип слободе је поклоњен Њујорку, тако да није коштао ништа.

  18. Molim postovane komentatore koji kritikuju spomenik da napisu koliki bi spomenik oni predlozili, visinu i cenu. Otprilike, tisucu gore, tisucu dole.

    1. Za sad ni jedan jer nam ne treba, a i postojece ne umeju nadlezni da odrzavaju… umesto toga: bolnice, skolstvo, institucije, vakcine, kanalizacija(!!!), Preciscavanje voda… Kao sto vidis, „spomenika“ na pretek!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.