Stefanović: Bitka na Košarama simbol otpora neprijatelju tokom NATO agresije 1Foto: FoNet/MOD Srbije

Bitka na Košarama jedna je od najtežih u novijoj istoriji Srbije i predstavlja simbol otpora neprijatelju tokom NATO agresije 1999. godine, ocenio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović.

On je u objavi na Fejsbuku povodom 23. godišnjice završetka te bitke podsetio da je u borbama oko karaule Košare na granici sa Albanijom poginuo 21 oficir i podoficir Vojske Jugoslavije (VJ), 50 vojnika na odsluženju vojnog roka, 13 rezervista i 24 dobrovoljca a da je ranjeno 256 boraca.

„Dva meseca su neustrašivi srpski vojnici odolevali napadima. Hrabri heroji velikog srca nisu ustuknuli, svoju zemlju su voleli više i od života. Srbija nikada neće i ne sme zaboraviti junake koji su život ostavili na braniku otadžbine. Naša je zemlja mala ali ponosna na svoju slavnu istoriju, neustrašivu vojsku i ljubav prema otadžbini. Junaci žive večno! Slava im i hvala“, naveo je Stefanović a prenelo Ministarstvo odbrane.

Bitka na Košarama vođena je od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bio je da se presecanjem komunikacije jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca među kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Prema rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ dok ih je oko 150 ranjeno. Poginulo je 18 oficira i podoficira, 50 vojnika na redovnom služenju vojnog roka, 13 rezervista i 20-ak dobrovoljca, među kojima i Rus iz okoline Habarovska Vitalij Glebovič (34). VJ je izgubila i jedno borbeno oklopno vozilo M-86.

Prema procenama VJ, na drugoj strani poginulo je nekoliko stotina pripadnika OVK, dok ih je oko 300 ranjeno. Među strancima dokumentovana je pogibija Francuza Arnoa Pjera (28) (verovatnog snajperiste), Italijana Frančeska Bidera (38) i Alžirca Murada Muhameda Alija.

Tokom bitke uništeno je i pet tenkova regularne albanske vojske, u pokušaju da se tenkovima probije odbrana VJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari