Stefanović: Janković nije morao da koristi funkciju za bavljenje politikom 1

Funkcioner Srpske napredne stranke i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da nije moralno da Zaštitnik građana Saša Janković koristi svoju funkciju za bavljenje politikom, što je protivno Ustavu i zakonu.

On je odavno počeo svoju političku kampanju i ne obavlja dobro svoj posao, rekao je Stefanović povodom najave Jankovića da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Upitan da li Janković treba da se povuče sa funkcije posle najave kandidature, Stefanović je rekao da to ostavlja njemu.

Nisam ja taj koji o tome treba da odlučuje, rekao je Stefanović novinarima posle obilaska policijske stanice Palilula i predstavljanja projekta video-nadzora u osnovnim školama.

Janković se kao femkao, nećkao, ali smo znali da mu je plan da se kandiduje na prededničkim izborima, rekao je Stefanović.

Srbija je bezbedna, a nivo bezbednosti je viši iz preventivnih razloga, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li je Srbija ugrožena terorizmom.

Sve bezbednosne provere ukazuju na to da ne postoji visok stepen ugroženosti naše države, ali mi smo podigli nivoe bezbednosti iz preventivnih razloga i to ne samo sada, rekao je Stefanović.

Već dve godine primenjujemo povišene nivoe bezbednosti da bismo bili sigurni da ne postoji ugroženost građana Srbije na bilo koji način, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li policija odgovora na zahteve tužilaštva u slučaju Savamala, Stefanović je rekao da misli da predistražni postupak još traje, ali da nije upoznat sa detaljima jer se ministar time ne bavi.

Unutrašnja kontrola podnosi izveštaj o svom radu, a ne o preduzetim merama u krivičnoj istrazi, o tome razgovaraju sa tužiocem, rekao je Stefanović, navodeći da on nema ovlašćenja ni u predistražnom, ni u istražnom postupku.

Na pitanje gde je problem kad slučaj nije rešen mesecima, Stefanović je rekao da će policija uraditi svoj posao.

Meni je žao što za mnoge druge slučajeve nisu postavljana pitanja, a ima ubisava od pre 15 godina gde postupak nije iz predistražnog prešao u istragu, rekao je Stefanović.

Na pitanje kako se Nemanja Ristić, obuhvaćen istragom za pripremanje teroristikog akta u Crnoj Gori, našao nedavno u blizini Sergeja Lavrova, Stefanović je odgovorio da šef ruske diplomatije nije bio ugrožen.

Prema njegovim rečima, protokol gosta određuje da li on želi manje ili više policijskog obezbeđenja oko sebe.

Na pitanje da li zna da je za Ristićem raspisana Interpolova poternica i zašto nije uhapšen, Stefanović je odgovorio da ne zna i da je to posao direkcije policije.

Za međunarodne poternice je nadležno ministarstvo pravde, a policija postupa po nalogu, rekao je Stefanović.

Stefanović je u policijskoj stanici Palilula rekao da je video nadzor u 17 osnovih škola najmoderniji u Beogradu i ima sposobnost automatske analitike.

Želimo apsolutnu bezbednost dece, rekao je Stefanović.

On je povodom nastupajućih praznika najavio pojačano prisustvo policije na ulicama, a policajci će, u skladu sa zakonom, obilaziti i ugostiteljske objekte.

Svi su dobrodošli da slave, ali da to bude u miru, da niko ne bude ugrožen, rekao je Stefanović, koji očekuje da ne bude nikakvih bezbednosnih problema.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari