Stefanović: Ljudski život važniji od rušenja 1

Minisatr unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da u jednom broju slučajeva, gde je od policije u Novom Pazaru tražena asistencija u rušenju nelegalne gradnje nisu bili ispunjeni svi bezbednosni kriterijumi i procenjeno je da bi „šteta po državu bila znatno veća od koristi“.

Ističući da se radi o slučajevima koji traju od 2004. ili 2005. godine, Stefanović je novinarima u Palati Srbija rekao da je policija, u slučaju rušenja nelegalnog objekta koji gradi bivši muftija Muamer Zukorlić, ponovo ocenjeno da bi moglo doći do ugrožavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Kako je objasnio, ne radi se o sprečavanju sprovođenja zakona, nego o proceni da li će biti ljudskih žrtava.

Ako imate procenu, gledate da otklonite mogućnost da neko strada, izgubi život, da dođe do krvoprolića, sukoba, haosa, rekao je Stefanović i istakao da ne može biti problem nelegalne gradnje preči od nečijeg života.

On je poručio da će država, „u svakom slučaju“, da pokaže da može da izađe na kraj sa svima, ali da joj samo treba dati vremena, i da će sadašnja vlast imati snage i mogućnosti da to uradi.

Država će taj problem rešiti onda kad bude najmanja pretnja od gubitka ljudskih života, pošto je rizik da izgubite jedan ljudski život previše veliki da bi se time igrali, upozorio je Stefanović.

Na novinarsko pitanje o utvrđenim propustima i nepostupanju policije tokom nelegalnog noćnog rušenja u „Savamali“ pre sedam meseci, Stefanović je ponovo izbegao da konkretno odgovori, objašnjavajući da istragu vodi Više tužilaštvo u Beogradu, koje je nadležno za davanje informacija.

Ministri ne vode istrage, ne dobijaju informacije, ne rukovode niti usmeravaju i utiču na istragu. Neka nadležna tužilaštva, Sektor unutrašnje kontrole i drugi organi rade svoj posao… Kada završe, tužilaštvo će se obratiti javnosti, rekao je on.

Upitan o istrazi o oružju pronađenom u blizini porodične kuće premijera Aleksandra Vučića, Stefanović je odgovorio da će nove informacije policija saopštiti javnosti kad bude sasvim sigurna da one neće narušiti dalji tok istrage.

Nikad ne izlazimo sa informacijama koje mogu da ugroze istragu. Nekad namerno ignorišemo ono što piše u medijima, to nam čak i odgovara- da kriminalci misle da istraga ide u potpuno drugom pravcu, istakao je Stefanović.

On je rekao i da ne može da tačno kaže kada će se izaći u javnost sa novim informacijama o tom slučaju, ali da je sigurno da će se istraga dovesti do kraja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari