Stefanović: Naš narod niko neće ugrožavati, niti govoriti gde ćemo u centralnoj Srbiji da koristimo svoje snage 1Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas deo snaga Vojske Srbije koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a koje su zadejstvovane u okviru taktičkih grupa u garnizonu Raška, vojnoj bazi „Rudnica“ i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje, navodi se u saopštenju.

Kako su u saopštenju podsetili, nakon provokacija koje su usledile od strane jedinica Rosu, koje se već sedam dana nalaze na severu KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je podizanje borbene gotovosti za deo jedinica Vojske Srbije i MUP- a.

– Moraju se zaustaviti tenzije koje već sedmi dan izazivaju specijalne jedinice iz Prištine sa ciljem da unesu strah među srpski narod na severu Kosova i Metohije. Nije lako razgovarati sa onima koji ne poštuju nijedan međunarodni dogovor i izazivaju destabilizaciju. Jaka Vojska Srbije garant je da neće biti nikakvog novog pogroma Srba, niti akcija poput “Oluje“ i „Bljeska“. Mi želimo mir i stabilnost, ali naš narod niko neće ugrožavati, niti će nam neko govoriti gde ćemo u centralnoj Srbiji da koristimo svoje snage, vojsku i policiju. To je suverena odluka Srbije. Brisel danima ćuti na bezumlje i bezakonje koje se dešava na severu KiM, a onda šalje pozive na deeskalaciju za obe strane, kada se pojave helikopteri i avioni na nebu Srbije. Nema nikakvog prostora za stavljanje nekakve lažne jednakosti između Beograda i Prištine. Deeskalaciju treba da traže od privremenih prištinskih organa i to pre svega hitno povlačenje specijalnih jedinica takozvane kosovske policije sa severa – poručio je ministar Stefanović na Jarinju, po završetku obilaska.

U poseti našim snagama, pored ministra odbrane i načelnika Generalštaba, bili su i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko kako bi se lično uverili u aktuelnu situaciju.

– Na žalost, već sedam dana traje potpuno kršenje i Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, ali i dogovora koji Republika Srbija ima sa KFOR-om. Specijalne jedinice takozvane kosovske policije nalaze se na severu Kosova i Metohije i preduzimaju aktivnosti kojima unose uznemirenje i prete stabilnosti, ne samo Republike Srbije, već i čitavog regiona. Takvo ponašanje nije slučajno i mi ne mislimo da je prouzrokovano bilo kakvim benignim povodom, niti da su suštinski u pitanju registarske tablice. Mi hoćemo da razgovaramo, jer nama je cilj da se zaštite mir i stabilnost, ali hoćemo i da se zaštite životi Srba i njihova bezbednost na Kosovu i Metohiji – rekao je Stefanović.

On je ocenio da je reč o delu šire kampanje koja se već godinama sprovodi i kojom prištinska strana pokušava da dovede ili do iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije ili do nekog ekstremnijeg rešenja.

– Na deeskalaciju pre svega treba da pozivaju privremene prištinske organe, jer oni jedini i unose nestabilnost. Oni treba hitno da povuku specijalne jedinice i vrate stvari na pređašnju situaciju, kakva je bila dan pre nego što su izazvali ovakvu vrstu uznemirenja i tenzije u čitavom regionu. Tek onda možemo da sednemo i da razgovaramo o daljim potezima – ukazao je ministar Stefanović.

Ministar odbrane ističe da je Srbija rešena da pred svim međunarodnim institucijama govori o dešavanjima na Kosovu i Metohiji i prištinskom nepoštovanju međunarodnih propisa.

– Naše Tužilaštvo će u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv onih pripadnika Rosu koji su činili različite vrste krivičnih dela u prethodnim danima nad Srbima u našoj južnoj pokrajini. Pred svim međunarodnim institucijama govorićemo šta se dešava na Kosovu i Metohiji i zbog čega se ne poštuju međunarodni propisi, niti Rezolucija Ujedinjenih nacija, niti Briselski sporazum. Već osam godina nema poštovanja sporazuma na koji se Priština obavezala i to uz garancije Evropske unije. Nema poštovanja Briselskog sporazuma, nema formiranja Zajednice srpskih opština, a onda se privode i maltretiraju Srbi, cepaju bilbordi na kojima ljudi napišu „Dobro došli u Zajednicu srpskih opština“ – ističe ministar Stefanović, ukazujući na besmisao hapšenja Srba koji samo traže ispunjavanje nečega na šta su se pred Evropskom unijom u pregovorima obavezale dve strane.
Ministar Stefanović je zahvalio ambasadoru Ruske Federcije Bocan-Harčenku i ruskom izaslaniku odbrane general-majoru Zinčenku, što su se upoznali sa situacijom na administrativnoj liniji i severu KiM.

– Srbija u potpunosti poštuje sve međunarodne sporazume. Mi se nalazimo u okvirima svojih prava, ali smo veoma zabrinuti za bezbednost i na severu Kosova i Metohije, ali i u čitavom regionu. Hoćemo da upoznamo naše prijatelje, koji čvrsto podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, sa tim šta mi preduzimamo i zbog čega je sveukupna situacija jako opasna – istakao je ministar Stefanović.

Kako kaže, razgovori sa Prištinom su nemogući ukoliko se situacija ne vrati na prethodno stanje, dok prostora za stavljanje lažne jednakosti između Beograda i Prištine u pozivima na deeskalaciju nema.

– Niti smo nekog uhapsili, niti smo ušli na sever, niti zveckali oružjem na Kosovu i Metohiji, nismo preduzeli niti jedan korak kojim bismo podigli tenziju. U međuvremenu na severu teče akcija Prištine koja jedino za cilj ima podizanje tenzija i pretnje srpskom narodu. I to mora da se zaustavi – podvukao je ministar Stefanović.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko potvrdio je podršku Rusije stavu Beograda i izrazio zabrinutost zvanične Moskve. On je podsetio na stav predsednika Vučića i zaključke koji su doneti na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u kojima se predlaže način kojim bi se situacija vratila na put traženja kompromisa i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

– Naravno, odgovornost za novonastalu, veoma opasnu situaciju za širu regiju je na privremenim institucijama u Prištini. Ovo je potpuno jasno. Nagomilane snage, kršenje svih postojećih sporazuma, neispunjavanje sporazuma koji su bili potpisani ranije, provokacije, pretnje na terenu Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji. I što se tiče briselskog dijaloga između Beograda i Prištine uopšte nema ni jednog znaka, niti želje za kompromisom i nastavkom dijaloga. To pokazuje veoma opasnu liniju Prištine, pritisak na Srbe da oni izađu, da se sklone od rodnih domova. Ovo je usmereno na etnički čisto Kosovo – rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador Rusije je stav zapadnih partnera nazvao „čudnim“ i „štetnim“ naglasivši da zatvaraju oči pred situacijom koja je veoma opasna, iako, kako je rekao – svako razume ko je kriv i gde je razlog ovakvih provokacija.

– Mi sada vidimo ne one stare dvostruke aršine, već višestruke aršine i istovremene pozive Prištini koja je kriva za situaciju i Beogradu koji ispunjava sve svoje obaveze i ne pravi ni jednu provokaciju – istakao je ambasador i dodao da se u veoma suzdržano ponašanje Srbije uverio prilikom obilaska na terenu.

Ambasador Bocan-Harčenko je dodao da se ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov sada nalazi u Njujorku i izrazio ubeđenje da će Rusija, kao stalna članica Saveta bezbednosti, na početku predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iskoristiti mogućnost i položaj u cilju smirivanja situacije i iznalaženja rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari