Stefanović: Nove najave stvaranja takozvane kosovske vojske govore da se spremaju za novu destabilizaciju 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da nove najave stvaranja takozvane kosovske vojske i njenog pojačavanja u pogledu opremanja i finansiranja donose uznemirenja, kako u našoj južnoj pokrajini, tako i u celom regionu, i pozvao sve međunarodne aktere da upozore privremene prištinske organe da ne čine tako nešto, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Već smo imali prilike da u poslednjim mesecima i godinama vidimo da su takve aktivnosti uglavnom bile usmerene na ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji. Žao mi je što se Rezolucija 1244 ne primenjuje dosledno i što svi akteri ne poštuju činjenicu da ona prepoznaje samo KFOR kao oružanu silu koja ima legitimno pravo da se kreće i može da postoji na Kosovu i Metohiji“, rekao je Stefanović.

Kako je dodao, najave koje dolaze iz Prištine da će takozvana kosovska vojska pojačavati svoje napore i fondove da bi se opremala samo govore da se spremaju za novu destabilizaciju.

„Ovo je vreme da pozovemo sve međunarodne aktere i Evropsku uniju i sve članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da upozore prištinske organe da ne čine tako nešto, jer su to pretnje i stabilnosti i bezbednosti u ovom delu Evrope. Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, je ta koja se zalaže za mir i za izgradnju mogućnosti da svi živimo normalno, ali ćemo, naravno, na celoj svojoj teritoriji, uključujući i našu južnu pokrajinu, štititi i zahtevati poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244“,  rekao je Stefanović.

Kako je istakao, za nas je veoma važno da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju bezbedno i sigurno, a to nije bila situacija u prethodnom periodu.

„Najave iz Prištine koje označavaju ugrožavanje stabilnosti ne mogu doneti ništa dobro nijednom građaninu koji živi na teritoriji naše zemlje. Mi smo opredeljeni za mir i važno nam je da se održi. Upravo zato jačamo Vojsku Srbije na način da ona uvek bude sigurno sredstvo odvraćanja svakome ko bi mogao da ugrozi bezbednost Republike Srbije, ali, naravno, nikada ne ugrožavajući bilo koga drugoga, kao što to nikada u svojoj istoriji nismo ni radili“, izjavio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari