Dan primirja obeležen polaganjem venaca na više mesta 1Darija Kisić Tepavčević Foto: FoNet/Beoinfo

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu danas su širom Srbije položeni venci palim borcima u znak sećanja na njihovu hrabrost.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Stefanović je venac položio, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i načelnika Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Siniše Kresovića, uz najviše vojne počasti, himnu Srbije i svečani stroj Garde.

 

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu ministar Stefanović je napisao: „Stojeći pred kriptom junaka istorije još jednom potvrđujemo da sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu u Prvom svetskom ratu prevazilazi prostor i vreme. Odajemo počast, kako našim precima, tako i svim žrtvama ovog istorijskog događaja i sa ponosom pamtimo pobedu Srbije i njenog naroda u oslobodilačkim ratu. Odazvali ste se pozivu za odbranu, branili i odbranili čast i slobodu srpskog naroda i države. Počivajte u miru, uvereni da ćete zauvek biti primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini, uzdignuti na pijedestal onih koji se pamte. Neka vam je večna slava i hvala!“

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić položio je danas venac, u okviru centralne državne ceremonije obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, na Spomen – kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.

Vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici diplomatskog kora i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Položeni venci na Spomenik srpskom vojniku u Požarevcu

Tradicionalnim polaganjeem venaca na Spomenik srpskom vojniku u Kosovskoj ulici, u Požarevcu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Na spomenik Srpskom vojniku vence su položili predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Braničevskog upravnog okruga, Grada Požarevca, političke stranke i druge organizacije.

Dan primirja obeležen polaganjem venaca na više mesta 5
Foto: pozarevac.rs

Inače, Spomenik srpskom vojniku podignut je 1923. godine i sastoji se od visokog postamenta na koji je postavljena skulptura vojnika. Na postamentu kvadratnog preseka se, na sve četiri strane, nalaze spomen ploče od crnog mermera sa imenima sto četrdeset palih vojnika u balkanskim i Prvom svetskom ratu. U vrhu svake ploče iznad imena palih ratnika uklesan je po jedan stih „Otadžbinu grudi štite“, „Za krst časni i slobodu zlatnu“, „Blago onom ko dovjeka živi“ i „Slavno je za otadžbinu umreti“.

Skulptura je izrađena u kamenu peščaru. Srpski vojnik u pešadijskoj uniformi obučen je u dugačak šinjel, sa šajkačom na glavi i opancima na nogama.

On čvrsto stoji sa rukama lagano oslonjenim na pušku, uhvaćen u momentu kratkog odmora. Vojnik je prikazan sa veoma izražajnim crtama lica i izrazom koji zrači zadovoljstom zbog pobede i ponosom na držanje srpskih vojnika u oslobodilačkim ratovima. Sama figura postavljena je čvrsto i statično, simbolišući snagu i stamenost srpskog naroda koji, iako desetkovan u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, nije poklekao.

Venci na spomeniku Solunskim ratnicima u Kraljevu

U Kraljevu je danas, polaganjem venaca na na Spomenik srpskim ratnicima,od strane delegacija grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga,Vojske Srbije i drugih državnih institucija obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Kod nas se, kao državni praznik,obeležava od 2012 godine a od prošle godine to je i neradni dan. Valja se, i danas, podsetiti da je Kraljevo, u I svetskom ratu, tokom trogodišnje okupacije pretrpelo velika stradanja 2.000 žitelja ili tek polovina od broja stanovnika koga je Kraljevo imalo novembra 1915 kada je okupirano od strane Austro-Ugara radovalo se slobodi i tugovalo za žrtvama.

Dan primirja obeležen polaganjem venaca na više mesta 6
Foto: Z. Nikolić

Za samo 38 dana neprekidnih borbi sprpska vojska stigla je sa Solunskog fronta do Kraljeva pa je tako, 22.oktobra 1918 godine , oko 19 časova, konjička patrola kapetana Jovanovića iz Izviđačkog eskadrona , drugok konjičkog puka Konjičke divizije Prve armije, pregazila Ibar, pokraj spaljenog drvenog mosta i ušla u Kraljevo dočekana cvećem i radošću jer je tako okončana trogodišnja okupacija Kraljeva.

Tokom Prvog svetskog rata bilo je mnogo žrtava u Srbiji. Od oko 4.000.000 stanovnika izginulo je 1.247.435 , što je bilo 28 odsto od celokupnog broja stanovnika 1914. godine a bezmalo 60 odsto muške populacije. Od ovog broja, 402.435 vojnika i oficira zauvek je ostavilo svoje kosti na ratištima na kojima je vojevala srpska vojska.

Danas je, među zvaničnicima na polaganju venaca, u Kraljevu bio i Tomas Šarije, sin Žerara Šarijea, podpresednika opštine Sen Foa u Lionu u vreme kada su, krajem devedesetih godina prošlog veka, uspostavljeni kontakti i saradnja sa Kraljevom. Tomasov pradeda Arman se borio, rame uz rame, sa srpskim vojnicima na Solunskom frontu, pa otuda i bliskost njegove porodice sa Srbima i Srbijom a to je, krunisano i Tomasovim brakom sa Kraljevčankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari