Stefanović: Predsednik ima pravo da skine oznaku tajnosti sa dokumenata

Ostavite komentar


  1. Srbi su kroz 20. i 21.vek bili opsednuti i fascinirani obaveštajnim službama i prisluškivanjem,praćenjem….

    1. Sofija Kovacevic:Nadležne službe mogu da prisluškuju građane samo ako imaju odluku suda. U suprotnom to je krivično delo.

  2. E moj ministre, sve sam vise ubedjen da je tvrdnja nekih opozicionih lidera da si kupio diplomu tacna…Ovakva izjava ne dolikuje jednom doktoru nauka, skidanje tajnosti sa nekog dokumenta moze da ucini samo sud u postupku ili onaj koje doneo odluku da je neki podatak drzavna tajna…Uostalom zasto nisi naveo dokumenat koji to omogucuje tvom Predsedniku da na to ima pravo…Moze li obican gradjanin da trazi od direktora BIA svoj dosije kako bi ga objavio u sredstvima javnog informisanja..? Naravno da ne moze, iako bi po Ustavu mogao, jer su svi gradjani pred zakonom jednaki i ravnopravni…

  3. Ako je skinuo oznaku sluzbene tajnosti onda neka neko ode brzo i neka uzme dokument pa da vidimo sta pise tacno.

    1. nexy_sm:Pa sve je pročitano šta piše.U svakom slučaju u nekom periodu je prisluškivanu bez odluke suda i to treba osuditi.

      1. Nije njega niko prisluškivao. Tako je mogao da kaže bilo ko od političara koji je bio u kontaktu sa tim ljudima.

  4. Predsednik Srbije (pa čak i ovaj,ovakav kakav je) ima pravo da skine oznaku tajnosti sa dokumenta , ali valjda postoji neka ustanovljena procedura,a ne : brkni po papirima- strpaj ih u džep- landaraj njima na rijaliti televiziji .

  5. Mladi covece vama je postavljeno pitanje da pruzite na uvid vasu diplomu i indeks, na uvid javnosti. Ne da pustate sada vetrove u medije da prodje stvar, da se zabasuri. Moja deca su studirala na univerzitetima, gde je i mesto, ne kao vi : studirao covek u Sava centru a diplomski davao u Savamali !

    1. Šta da pokaže kada nema. A i da ima odakle mu? (mislim iz Savacentra ili centra Sveti Sava).

  6. Samo sultan i „naš predsednik“ imaju pravo da skinu oznaku tajnosti sa dokumenta.

  7. Diplomirani ministre , bez završenog fakulteta, pitanja :
    Oznaka „tajnosti“ se od strane ovlašćenog lica obavlja na tv „Pink“ kod Sarape ?
    Takva je propisana procedura ?
    Kako je skinuta oznka sa dokumenata koja je Ovlašćeni „Skidač“ Oznaka , čitao, sad može svaki građanin da ih dobije, izvrši uvid, čita u slobodno vreme ?

  8. Jeste. Ima pravo. A da li je to uradio? Gde je rešenje, zaključak, ukaz, dokaz… šta god… kojim je skinuta tajnost?

    „i Socijalističke partije Srbije (SPS) “

    Opa! Trouble in paradise?

    „povišeno interesovanje nekih lica“

    Samo ih ti poveži sa nekim drugim licima…

    „Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je rekao da će oni poštovati međunarodno pravo, a to znači izručenje organima Srbije“

    „To znači“ možda u Sava Centru, a zapravo znači da će, pre svega, oni proceniti da li on može imati pošteno suđenje u Srbiji.

    „videćemo šta ćemo dalje, ne želim da prejudiciram“

    Znam ja! Dve-tri naslovne strane sa Zajevim, njegovo proglašavanje za „Šiptara“ i „teroristu“ i slično, onda malo jaukanja, kukanja, uzdisanja, nameštanja naočara, oblizivanja usana… Manje-više, ništa što već nije bilo.

  9. Ima pravo da skine oznaku „Drzavna tajna“ pod uslovom ako ta odluka njemu licno odgovara, van svake pameti, ovo je definitivna diktatura iz koje siguran sam necemo izaci mirnim putem. Bravo tzv predsednice Srbije Aleksandre Vucicu, radi sta ti se god cefne ali kako si krenuo neces bas dobro proci, ocigledno je svakom normalnom coveku. Drzava u kojoj jedan covek ( i to „kakav“ covek ) moze da se igra sa poverljivim drzavnim dokumentima i to iz Sluzbe drzavne bezbednosti, onda je ovo diktatura a ne znam sta rade te „babe“ u BIA kada doduse imaju tzv „keramicara“ na svom celu, bas kao policija sto ima ministra ( tzv „slina“ ) sa falsifikatima u svom nazovi „obrazovanju“. Jadna si zemljo Srbijo da jadnija ne mozes da budes.

  10. G ministre. Vi prvi kršite to međunarodno pravo neizručivanjem Radete i njenog drugara međunarodnom sudu. Što se tiče državnih tajni, tačno se zna procedura ko, kada i zbog čega skida tu oznaku sa dokumenta. Taj neko sigurno nije predsednik kome je bata Gašić doturio taj dokument i to protivzakonito. Za to se u nekim državama daju neopozive ostavke svih upletenih.

  11. Nesporo je pravo ovlašćenih lica da u svrhu funkcije koju obavljaju izvrše uvid u dokumente označene odredjenim stepenom tajnosti.

    Sporno je to što je Uredbom precizno propisano šta treba da sadrži, kao i forma označavanja prestanka tajnosti dokumenta:

    UREDBA O NAČINU I POSTUPKU OZNAČAVANJA TAJNOSTI PODATAKA, ODNOSNO DOKUMENATA
    („Sl. glasnik RS“, br. 8/2011)
    Oznaka promene stepena tajnosti i prestanka tajnosti
    Član 8
    (4) Ako je došlo do prestanka tajnosti dokumenta, to se označava tako što se precrtava oznaka stepena tajnosti i ispod toga upisuje „PRESTANAK TAJNOSTI“, navodi razlog prestanka tajnosti, datum prestanka tajnosti i potpis lica koje je izvršilo upisivanje prestanka tajnosti dokumenta.

  12. Stefanovic,dr Nebojsa je u pravu.Samo ne znam u kom svojstvu se najboli student pravnog fakultete svih vremena pojavio.Da li kao predsednik drzave,ili predsednik stranke ili otac svoje dece ili muz svoje supruge ili kao gradjanin Srbije?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.