"Braniću Gornje Nedeljice jače od onih koji su tu rođeni": Šta kažu meštani sela o planovima Rio Tinta? 1Marijana Petković, Foto: K. V. / Danas

Lozničanka Marijana Petković već 23 godine živi u Gornjim Nedeljicama, gde se udala i osnovala porodicu. Profesorka književnosti i majka dve ćerke kaže za Danas da nema nameru da napusti ovaj kraj, i da će ga „branti jače od onih koji su u njemu rođeni, a prodali zemlju kompaniji Rio Tinto za izgradnju rudnika litijuma.“

– Rio Tinto i dalje pokušava da otkupi zemlju koja je obuhvaćena projektom rudnika, međutim narod u ovom kraju više neće da je proda – kaže Petković za Danas.

Objašnjava da je rudarska kompanija, od žitelja jadarskih sela, do sada uspela da kupi oko 180 hektara, ali da to nije dovoljno.

– Za izgradnju rudnika potrebno je skoro 800 hektara. Trenutno su predstavnici kompanije veoma zainteresvoani za  zemlju na delu puta koji se vezuje za brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica, kaže naša sagovornica.

"Braniću Gornje Nedeljice jače od onih koji su tu rođeni": Šta kažu meštani sela o planovima Rio Tinta? 2
Foto: K. V. / Danas

Reč je o parcelama koje se nalaze u atarima sela Donje Nedeljice, Gornje Nedeljice i Slatina.

– To je put koji bi trebalo da se spoji sa magistralnim putem, i koji će, prema prostornom planu, voditi do budućeg rudnika. Ostale parcele, koje su im potrebne za zonu rudnika, u okviru eksplatacionog polja, neće moći da kupe ni za kakve pare, jer ljudi ne žele da ih daju, kaže Petković.

Ističe da imaju saznanja da su predstavnici Rio Tinta, od ovog meseca, ponovo krenuli u kampanju, kako bi izvšili pritisak na meštane.

– Prvo zovu telefonom, onda dođu do kuća, vidimo te džipove koji stoje ispred nekih domaćinstava, ali razgovori koji vode sa ljudima, ostaju između četiri zida, kaže ona.

Petković smatra da je nedavna izjava ambasadora Sjedinjenih Američkin Država u Srbiji Kristofera Hila, diplomatski skandal.

Podsećamo, ambasador je, između ostalog, rekao da se SAD tude da podrže Rio Tinto, koji je delom američka kompanija.

– Mislim da je veoma važno da svi koji su uklјučeni u ovaj projekat moraju da poštuju životnu sredinu, a to je pravilo broj jedan – rekao je Hil.

On je istakao da “treba da se potrudimo da ukažemo građanima na potrebu da ih ovaj projekat poveže sa zelenom agendom, zelenom ekonomijom jer tu pripadaju”.

Petković kaže da ekološka prerada litijuma ne postoji i da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) uradila studiju u kojoj je pokazala da odvajanje litijuma iz jadarita, nije moguće bez ogromnih koncentracija sumporne, hlovodonične i drugih kiselina.

– Ako u jednom prostornom planu vidite da će se koristiti 1.100 litara dnevno sumporne kiseline, a to je jedan olimpijski bazen, o kakvim mi ekološkim načinima pričamo. Evo još jedan primer, zamislite da vam pored kuće na svaka dva i po minuta prođe jedan teški kamion. Pa i da je sve drugo ekološki održivo, koliko kamiona treba da prođe za 24 časa, kaže sagovornica Danasa.

Ističe da u 22 sela živi oko 20.000 stanovnika u najbližem okruženju planiranog rudnika.

– Prosečna starost stanovništva u ovim selima je 39,5 godina, a država Srbija je sopstveni narod prepustila da ga „čerupaju“ kompanije Rio Tinto i njena „ćerka“ firma Rio Sava. Sve je unapred već dogovoreno, a ovo što sada slušamo je samo igra reči. Ali da znaju da mi nećemo dati našu zemlju, poručuje Petković.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari