Palić je samo jedno od jezera, a Subotica ih ima još tri: Popularna mesta za prvomajski izlet na severu Vojvodine 1Foto: Natalija Jakovljević/Danas

Subotičani prvomajske praznike rado provode u prirodi, koristeći ove dane odmora za kratke izlete na nekom od obližnjih jezera ili odlazak na tradicionalni Prvomajski uranak.

Palić

Na udaljenosti od oko osam kilometara od Subotice, nalazi se Palić koji svake godine okupi nekoliko hiljada posetilaca za tradicionalni Prvomajski uranak. Tokom četiri dana trajanja manifestacije, duž šetališta uz obalu jezera prostire se bogata vašarska ponuda hrane i pića, proizvoda starih zanata i suvenira, a tu je i neizostavni luna park, zatim poseta Zoološkom vrtu, kao i odmor na peščanoj plaži.

Krvavo jezero

Na samo oko 50 metara od Palićkog, nalazi se Krvavo jezero. Naziv je dobilo po crvenim algama, koje se preko leta namnože i daju mu karakterističnu “krvavu” boju, a naziva se još i Omladinskim jezerom, po objektima koji su se gradili za učesnike omladinskih radnih akcija.

Ludaško jezero

Uz naselja Šupljak, Hajdukovo i Nosa prostire se obala Ludaškog jezera, koje je jedinstveno po mnoštvu očuvanih prirodnih vrednosti, poput brojnih vrsta biljaka, insekata, riba i ptica, ali je pejzaž jezera sa visokom trskom ono što predstavlja posebnu lepotu ovog specijalnog rezervata prirode.

Palić je samo jedno od jezera, a Subotica ih ima još tri: Popularna mesta za prvomajski izlet na severu Vojvodine 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Majdan

Jedno od omiljenih izletišta Subotičana je jezero Majdan, koje se nalazi u Kelebijskoj šumi. Smešteno usred zimzelene šume, ovo mesto je posebno primamljivo za kraće izlete, zbog čega veliku posećenost beleži upravo za prvomajske praznike.

Tresetište

Okruženo borovom šumom s jedne i peščano-stepskim predelom s druge strane, jezero Tresetište jedno je od najposećenijih mesta ljubitelja prirode i ribolova. Nalazi se na području Subotičko-horgoške peščare, nedaleko od Palića, uz granicu sa Mađarskom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari