Stigle prve rezervacije za smeštaj uz vaučere u Kladovu i Donjem Milanovcu 1Dunav Foto: J. B. K.

Od danas je počelo prijavljivanje građana za korišćenje vaučera za subvencionisan odmor u Srbiji. Na raspolaganju je 100.000 vaučera, u vrednosti od 5.000 dinara, a deo njih sigurno će biti iskorišćen u Donjem Podunavlju koje su kao destinaciju poslednjih nekoliko godina otkrili domaći turisti.

-Za dva i po sata ovog prvog dana odradili smo 50 pristiglih rezervacija za smeštaj u Donjem Milanovcu i Kladovu, kada su u pitanju ovogodišnji vaučeri za subvencionisan odmor u našoj zemlji – kazao nam je Ivan Morarević iz jedne turističke agencije u Donjem Milanovcu.

Potvrdio nam je, takođe, da je prošle godine kada su u pitanju vaučeri, veliko interesovanje vladalo za odmor u ovom delu Srbije, naročito kada je iznos povećan na 15.000 dinara.

Ove godine je prema informacijama nadležnih u Ministarstvu turizma na raspolaganju 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara, a pravo na njih imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Stigle prve rezervacije za smeštaj uz vaučere u Kladovu i Donjem Milanovcu 2
Prijava za vaučere/Foto: J. B. K.

Po prvi put pravo na vaučere i imaju i stariji od 65 godina koji nemaju penziju i vaučeri se mogu iskoristiti od 4. februara do 20. novembra ove godine.

Sudeći po prošlogodišnjim podacima, sigurno je da će deo vaučera biti iskorišćen i u Donjem Podunavlju, odnosno u Kladovu, Donjem Milanovcu i Golupcu.

-U 2022. godini u Golupcu je evidentirano nešto manje od 12.400 posetilaca koji su ostvarili preko 32.000 noćenja. Petina noćenja ostvarena je preko vaučera za subvencionisani odmor kojih je bilo preko 1.400 u prošloj godini – rekla je za Danas direktorka Turističke organizacije opštine Golubac, Jelena Petrović.

Od nje saznajemo i da je turistima u Golupcu na raspolaganju 600 ležajeva u privatnom smeštaju, kao i hotel i četiri kamp prostora.

Vaučeri se, prema trenutno objavljenom spisku ugostiteljskih objekata, kada je Golubac u pitanju mogu iskoristiti u 20 objekata – apartmanima, sobama, kućama, seoskim turističkim domaćinstvima, prenoćištima kategorisanim od jedne do četiri zvezdice.

Inače, broj noćenja tokom prošle godine skoro je da dupliran u odnosu na 2021. kada je zabeleženo 22.000 noćenja domaćih i stranih turista u čemu su udeo imali vaučeri, ali i atraktivna Tvrđava Golubac i Manastir Tumane.

Aleksandar Stojanović godinama se bavi izdavanjem privatnog smeštaja i njegova apartman u Donjem Milanovcu i ove godine je na spisku ugostiteljskih objekata u kome se mogu koristiti vaučeri za subvencionisani odmor.

– Zadovoljan sam kao izdavalac smeštaja jer vaučeri nama daju sigurnost i van sezone, a ne samo u letnjim mesecima. Prošle godine, gosti koji su koristili vaučere, činili su oko 20 procenata ukupnog broja gostiju koje smo imali u apartmanu – ispričao nam je Stojanović.

Vaučere za subvencionisani odmor osim Stojanovića, na teritoriji majdanpečke opštine primaće još 17 apartmana, soba, seoskih turističkih domaćinstava, kuća, prenoćišta koje imaju od dve do četiri zvezdice.

Prema podacima Turističke organizacije opštine Majdanpek u privatnom smeštaju ima 300 ležajeva i najviše njih je u Donjem Milanovcu.

U susednom Kladovu raspoloživi smeštajni kapaciteti u privatnom smeštaju su znatno veći i turistima je u gradu i seoskim turističkim domaćinstvima na raspolaganju preko 900 ležajeva.

Deo njih je u ponudi za subvencionisani odmor uz vaučere za šta je do sada prijavljeno 40 ugostiteljskih objekata, od prenoćišta do apartmana kategorisanih od dve do četiri zvezdice.

Vaučere za subvencionisani odmor primaju i oba kladovska hotela.

Prema nedavno objavljenim podacima do polovine decembra u opštini Kladovo je evidentirano nešto više od 75.000 noćenja.

Među gostima Kladova koji su iskoristili prednost vaučera bila je i porodica iz Majdanpeka.

-Uređena plaža, zanimljiva dešavanja, uredno, čisto, a poseban doživljaj bio je izlet u Drobetu Turn Severin, grad u Rumuniji koji je preko puta Kladova – u jednoj rečenici nam je pozitivne utiske sa odmora u Kladovu sažela Goca.

Na osnovu prethodnih godina, za pretpostaviti je da će ponuđenih 100.000 vaučera brzo “planuti” i da će mnogi iskoristiti subvenciju od 5.000 dinara da pokriju deo tršokova smeštaja u izabranoj destinaciji u Srbiji.

Prijava građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji krenula danas, 4. januara,  na šalterima javnog preduzeća „Pošta Srbije“ na teritoriji cele zemlje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari