Stižu prijave za seksualno uznemiravanje na FDU 1Fakultet dramskih umetnosti Foto: bg.ac.rs

Vanredna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Irena Ristić izjavila je da već ima prijava na platformi “FDU – Protiv nasilja” koja je pokrenuta posle iznošenja optužbi Milene Radulović protiv nastavnika privatne škole glume Miroslava Mike Aleksića, a na koju studenti mogu da prijave sve oblike zlostavljanja.

„Nažalost, to smo i očekivalli i sad smo u fazi da se formira nekoliko radnih grupa, od kojih će se jedna baviti obradom prijava“, rekla je Ristić za N1 i naglasila da u etičkom kodesku fakulteta postoje odredbe koje zabranjuju seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, ali ga nedovoljno jasno propisuju.

One ga, kaže, ipak propisuju i mogu da se sprovode konkretne mere sprečavanja, preventive i sankcionisanja takvog ponašanja.

Ona je istakla da se radi i na pravilniku koji bliže određuje određena neprihvatljiva ponašanja, a odnosi se na seksualno uznemiravanje i zlostavljanje i najavila da će ta inicijativa biti posebno u fokusu na FDU zbog poslednjih dešavanja.

U kodeksu, kaže, postoji član 14. koji zabranjuje seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, ali i član 18. koji propisuje šta su neprihvatljive prakse u obrazovnom procesu i prema kom i opaska i seksualna konotacija koja ugrožava vašu privatnost predstavlja vid seksualnog uznemiravanja. Prema njenim reči,a žrtve često imaju više poverenja u individualne profesore, ali postoje prijave i koje idu na mejl grupe.

Važno je, dodaje, omogućiti u radnim telima neku vrstu fleskibilnosti da određena prijava bude posebno procesuirana, da možda i samo jedna osoba bude zadužena za slučaj, jer uživa poverenje.

Ona je ocenila da u našem društvu nasilje može da bude učestalije jer muškarci kada su na funkcijama moći doživljavaju izražavanje naklonosti kao nešto što je uvek dobro i nemaju dobre granice u tome i nisu svesni da zapravo udvaranje nije uvek udvaranje.

„Svaka vrsta seksualne naklonosti u obrazovnom procesu predstavlja zloupotrebu položaja“, rekla je Ristić povodom dešavanja u privatnoj školi glume, kaže da misli da svi koji su uključeni u sistem umetničke produkcije moraju da preuzmu odgovornost za to što nisu reagovali, kao i na „sve stvari koje imamo utisak da ne možemo da promenimo jer smo sićušni deo sistema“.

Na konstataciju da mediji pišu u tome da se nastava u Aleksićevom centru i dalje odvija, ona je apelovala na roditelje da se „prizovu svesti“ i istakla da je bitnije da dete bude srećno i zdravo nego talentvano i lepo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.