Stojković: Neozbiljan odnos prema nauci – ozbiljan problem 1Foto FoNet DS

Za potrošni materijal za istraživanje 2011. izdvajano je (u Srbiji – prim. Z.R.) 1.200 evra po naučniku, prošle godine 650 evra, dok je u prvih osam meseci 2019. izdvojeno ispod 250 evra, tvitovao je, a prenosi kragujevački Glas Šumadije, poznati genetičar, profesor Miodrag Stojković.

Stojković se od proletos, nakon što je pokušana njegova smena za mesta šefa katedre za matične ćelije na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, tom naučnom dosciplinom bavi na najpresižnijem svetskom univerzitetu – američkom Harvardu.

Profesor Stojković pojašnjava da činjenica da je za osam meseci 2019, u Srbiji izdvojeno 250 evra po naučniku, znači da ove godine naučnici dobijaju po 30 evra mesečno za istraživački potrošni materijal. Ozbiljan je problem, ustvrdio je pritom, kada neko ozbiljno tvrdi da ulažemo ozbiljna sredstva u nauku.

Profesir Stojković se ponovo našao u žiži javnosti prošle nedelje nakon tvita u kojem je ukazao na dvogodišnje probijaanje rokova za izgradnju Centara izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje I bankom za čuvanje matičnih ćelija u Kragujevcu. Izgradnja Centara izvrsnosti u Kragujevcu, čija je vrednost 14 miliona evra, trebalo je da bude završena do aprila 2017. godine, ali se zbog navodnh problema sa izvođačem radova, pretvorila u “zidanje Skadra na Bojani”. Pojedini mediji navode da je u pitanju velika korupcionaška afera u kojoj je nestalo oko million evra.

Evropska investiciona banka koja finansira ceo projekat, krajem prošle godine ultimativno je odredila 31. decembar 2020. kao poslednji rok za puštanje Centara izvrsnosti u rad, kojim je, prema prvobitnim planovima, trebalo da rukovodi upravo profesor Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari