Stopića pećina najposećeniji lokalitet u Srbiji 1Stopića pećina/Foto: TO Zlatibor 

Stopića pećina, koja se nalazi u istoimenom zaseoku između sela Rožanstvo i Trnava na dvadesetak kilometara od centra Zlatibora, postala je najposećeniji lokalitet u Srbiji. 

Turistička organizacija Zlatibor je saopštila da taj speleološki biser, u prošloj godini zabeležio rekordnih 89. 113 poseta.   

Stopića pećina duga je 1.691,5 metara i kroz nju potiče Trnavski potok, a čine je pet celina – Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. 

Poznata je po bigrenim kadama, prirodnim udubljenjima iz kojih se preliva voda i stvara slapove, a kada je veći nivo vode formira se slap od oko 9,5 metara koji je simbolično nazvan Izvor života. 

Prethodnih godina je deo pećine uređen za posetioce – izgrađeni su prilazni put,  parking, prilazne pešačke staze, ulazna kapija, biletarnica, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do Izvora života, staze iznad bigrenih kada i postavljena rasveta. 

TO Zlatibor je najavila i novo ulaganje kojim će, od februara ove godine, posetiocima biti dostupno novih 80 metara prostora sa kadama dubine i do 7,5 metara.  

„U toku je izgradnja pešačke staze koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. To će biti najatraktivniji, ali i za uređenje najteži deo pećine jer se u njemu nalaze kade i do sedam i po metara dubine. Biće postavljena podvodna rasveta, kao i bela led rasveta u samoj pećini“, najavila je TO Zlatibor.   

Za te radove, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Opština Čajetina su izdvojili oko 3, 5 miliona dinara, a ta lokalna samouprava je, prošle godine, kupila još hektar zemljišta u tom zaštićenom području kako bi mogle da se realizuju te aktivnosti.  

 

 

Turisti i istraživači

Osim turista, Stopića pećina privlači pažnju prosvetnih i naučno-istraživačkih ustanova, poput Geološkog fakuleta, Zavoda za zaštitu prirode i Biološkog fakulteta čiji predstavnici učestvuju u istraživanju pećine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.