Svih 68 putnika i članova posade stradalo je u udesu aviona kubanske nacionalne kompanije Kubana de Aviasion, koji se srušio u planinama provincije Santi Spiritus, 350 kilometara istočno od Havane, navode zapadni mediji. Kubansko civilno vazduhoplovstvo saopštilo je da je u letelici bilo sedam članova posade i 61 putnik, od kojih 28 stranaca – devet Argentinaca, sedam Meksikanaca, tri Holanđanina, dva Nemca, dva Austrijanca, i po jedan Francuz, Italijan, Španac, Venecuelanac i Japanac.

Posada aviona, koji je leteo iz Porto-O-Prensa na Haitiju, preko Santjaga do Havane, poslala je pre udesa poziv za pomoć, a nedugo posle toga izgubila je kontakt sa kontrolom letenja. Taj let bio je jedan od poslednjih letova pred nalet tropske oluje Tomas, koja je trebalo da prođe između kubanske istočne obale i zapadnog dela Haitija. Kubanski mediji ranije su naveli da će letovi i vozovi u tom delu Kube biti obustavljeni dok ne prođe oluja, ali ostaje nepoznanica da li su loše vremenske prilike predstavljale glavni uzrok pada letelice.

– Avijacija i regionalne vlasti prikupljaju informacije i detalje o nesreći i pokrenuta je komisija koja će ispitati sve podatke – navodi se u saopštenju Kubanskog civilnog vazduhoplovstva. Članovi porodica putnika preplavili su aerodrom u prestonici Kube čekajući vesti o eventualnim preživelima.

– Ovo je veoma tužno i svi smo šokirani zbog pada aviona – izjavila je za Gardijan Karidad de los Mersedes Gonzales, zadužena za davanje informacija o letovima. Prethodna avionska nesreća na Kubi dogodila se u martu 2002, kada se u provinciji Santa Klara srušio mali dvomotorni avion sovjetske proizvodnje, koji je prevozio 16 putnika.

Avionska nesreća u Pakistanu

Karači – Privatni avion italijanske gasne kompanije ENI srušio se juče odmah po poletanju sa aerodroma u Karačiju a svi putnici i članovi posade, ukupno 21, poginuli su u nesreći. Avion je pripadao kompaniji JS Eir, bio je iznajmljen italijanskoj kompaniji ENI i leteo je ka provinciji Sind na jugu Pakistana, saopštile su lokalne vlasti. Kako se navodi, pilot je kontrolnom tornju nekoliko minuta po poletanju javio da ima probleme s motorom. Odmah mu je naloženo da se vrati, ali avion je ubrzo pao na otvorenom prostoru u blizini aerodroma. U letelici je bilo 15 radnika ENI-a, a među poginulima je i jedan italijanski državljanin, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Italije. Beta

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari