Jamajka razmatra legalizaciju marihuane, droge u koju uživaju članovi većinske rastafarijanske populacije na tom ostrvu, a koja tvrdi da je pušenje marihuane deo njihove religije.
Sedmočlana vladina komisija razmatrala je moguće promene zakona protiv droge, jer su se policajci žalili da su sudovi i zatvori zagušeni slučajevima povezanim sa marihuanom, rekao zamenik premijera Kenet Bo.

Jamajka razmatra legalizaciju marihuane, droge u koju uživaju članovi većinske rastafarijanske populacije na tom ostrvu, a koja tvrdi da je pušenje marihuane deo njihove religije.
Sedmočlana vladina komisija razmatrala je moguće promene zakona protiv droge, jer su se policajci žalili da su sudovi i zatvori zagušeni slučajevima povezanim sa marihuanom, rekao zamenik premijera Kenet Bo. „Razmatrali smo taj problem i spremili izveštaj koji ćemo dostaviti premijeru“, najavio je Bo.
Vladina komisija je 2003. godine preporučila da marihuana bude legalizovana u malim količinama za ličnu upotrebu. Međutim, kako je navedeno poslanici se nisu bavili tim predlogom, strahujući da bi legalizacija mogla da izazove gubitak američkog sertifikata protiv droge. Naime, postoji opasnost za zemlje koje izgube taj sertifikat, rizikuju ekonomske sankcije. Američki Stejt dipartment saopštio je da je Jamajka najveći proizvođač marihuane u karipskom regionu i glavni razvodnik za američko tržište.
Pripadnici Rastafarijanskog pokreta, koji se na Jamajci razvio tridesetih godina kao odgovor na tlačenje crnaca, već dugo se zalažu za legalizaciju marihuane, za koju kažu da ih približava božanstvu. Procenjuje se da na svetu ima oko 700.000 Rastafarijanaca, a većina živi na Jamajci, ostrvu u Karipskom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari