Strah od Lečića tera svedoke od tužilaštva 1Foto: Privatna arhiva; Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Istraga protiv glumca Branislava Lečića, koji se sumnjiči da je silovao koleginicu Danijelu Štajnfeld, ostvarila je pomak.

Taj pomak, međutim, nije vidljiv u spisima predmeta koje vodi Više tužilaštvo u Beogradu, već na stranicama novog broja Nedeljnika.

Glumica Merima Isaković koja je pre nekoliko meseci obelodanila da je glumac silovao 1978. godine u njegovom stanu, ovom listu rekla je da joj se u međuvremenu javilo više devojaka čije bi svedočenje moglo da bude relevantno u istrazi koja se vodi protiv Lečića.

Sve te devojke, rekla je Isaković, ispričale su joj kako im je Lečić prilazio na razne nedostojne načine.

„Sve su u to vreme bile studentkinje. Imale su između 20 i 24 godine. Te devojke se međusobno ne poznaju, ali njihove priče imaju mnogo sličnosti u opisu njegovog nasilnog i manipulativnog ponašanja. Voljne su da svedoče pred Tužilaštvom, ali samo pod uslovom da njihov identitet ostane u tajnosti. Naglasile su da ga se boje, ali i da su zaprepašćene toksičnim napisima u tabloidima, pa i šire. Pitale su me da li mogu da nekako meni kažu sve što su doživele od Lečića, ali da sačuvam njihov identitet“, rekla je Isaković za Nedeljnik, dodajući da su one voljne da ona preda snimke njihovih iskaza tužilaštvu, ali i da lično razgovaraju sa tužiocem pod uslovom da im bude zagarantovana tajnost identiteta.

Isaković, klinička psihološkinja koja već godinama živi u Australiji, u kratkoj izjavi za Danas je navela da je pismo sa ovim informacijama predala tužilaštvu i da se nada da će tražiti da saslušaju snimljene izjave i obezbede tajnost podataka. Ona je dodala da joj je žao što svedoci nemaju poverenja da se jave nikome, pa ni tužilaštvu.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, za Danas su istakli da neće proveravati navode Merime Isaković i svedoka koji su joj se obratili, s obzirom da se oni ne odnose na slučaj Danijele Štajnfeld zbog kojeg je pokrenuta istraga protiv Lečića.

Međutim, kako dodaju, izjava Merime Isaković biće cenjena u smislu ocene karakteristika ličnosti Branislava Lečića.

– U predmetnom postupku neće se vršiti provera njenih navoda, s obzirom da ni ona ni devojke koje su se njoj javile nisu očevici konkretnog događaja. Ukoliko se Merima Isaković ili bilo ko drugi obrati tužilaštvu, njihove izjave će biti cenjene u skladu sa zakonom, rečeno nam je u VJT-u.

Podsetimo, u VJT-u u Beogradu je pokrenut predistražni postupak protiv Branislava Lečića, nakon što je glumica Danijela Štajnfeld u martu ove godine za portal Insajder navela da ju je Lečić silovao 2012. godine. Nakon dve nedelje, u javnost je izašla i Merima Isaković tvrdeći da je Lečić nju silovao 1978. godine.

Kako je tada istakla, ona mu je, nakon što ju je molio za oproštaj, oprostila, ali i rekla da će sve izneti ukoliko čuje da je nekome drugom naneo sličan bol. Postupak povodom navoda Isaković nije pokrenut zato što je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Činjenica da su se novi svedoci u slučaju Lečić pre odlučili da se obrate Merimi Isaković, nego tužilaštvu nije iznenađujuća za Tanju Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra. Ona napominje da postoje tri osnovna razloga zbog kojeg žrtve seksualnog nasilja imaju rezervu da se obrate nadležnim institucijama.

– Prvi razlog je taj što tužilaštvo nije izašlo u javnost sa jasnom informacijom na koji način žrtve i potencijalni svedoci mogu da im se obrate. Oni su propustili javnosti da objasne kako funkcioniše ta procedura, kakav će status potencijalni svedoci imati, da li će imati garancije poverljivosti, šta se od njih očekuje u daljem toku postupka… Takođe, strah žrtvama uliva i senzacionalističko i tabloidno izveštavanje medija o ovim temama u kojima se često krši dostojanstvo žrtava, ali i pretpostavka nevinosti. One su sa pravom zabrinute šta će iz njihovog privatnog života izneti pojedini mediji, pa i otvoreno izmisliti. Najzad, da bi se neka žrtva odlučila na taj korak neophodna je i podrška porodice, kao i institucionalna podrška u pravnom i psihološkom smislu, navodi Ignjatović.

Lečić nedostupan za komentar

Branislav Lečić je od momenta kada je glumica Danijela Štajnfeld javno iznela da ju je on silovao negirao izvršenje bilo kakvog krivičnog dela. Lečić je istakao da se radi o „najgnusnijoj laži koja ga diskredituje“, javno se nudeći da o tom slučaju da iskaz, što je i učinio. Međutim, nakon optužbi Merime Isaković, Lečić se povukao iz javnosti rekavši da se o ovome neće oglašavati. U toku jučerašnjeg dana bio je nedostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari