Spasilačke ekipe izvršile su pretragu ruševina zgrade policije u Lahoreu, glavnom gradu pakistanskog dela Pendžaba, nakon što je na nju izvršen samoubilački napad u kojem je poginulo najmanje 23 ljudi, dok je 200 ranjeno. Napadači naoružani pištoljima navodno su otvorili vatru na stražare pre nego što su aktivirali automobil bombu. Oštećene su i prostorije obližnje obaveštajne agencije.

 Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rehman Malik je napad doveo u vezu sa talibanskim pobunjenicima protiv kojih pakistanska vojska vodi ofanzivu u dolini Svat. „Neprijatelji Pakistana koji žele da destabilizuju zemlju dolaze ovde nakon poraza u dolini Svat“, rekao je Malik „Vodi se rat, a ovo je rat za naš opstanak“, dodao je. I za prethodne napade sprovedene u Lahoreu takođe su krivljeni talibani.

Spasilačke ekipe su saopštile da je broj ubijenih u napadu prema nezvaničnim podacima 35, mada ova cifra nije potvrđena, a bilans žrtava stalno raste. Sajad Bhuta, visoki vladin zvaničnik u Lahoreu izjavio je da se automobil s nekoliko napadača naoružanih pištoljima zaustavio u ulici između policijske stanice i prostorija ISI. „Nakon što je nekoliko njih izašlo iz vozila i otvorilo vatru na ISI, stražari su iz nutrašnjosti te zgrade uzvratili istom merom. Pošto je pucnjava nastavljena, automobil je odjednom eksplodirao.“ U eksploziji je oštećeno i nekoliko obližnjih zgrada i automobila u poslovnom delu grada. Čak sat vremena nakon eksplozije mogli su se čuti pucnji iz oštećenih zgrada. Uhapšene su najmanje dve osobe.

Jučerašnji samoubilački napad automobilom bombom sproveden je usred ofanzive pakistanske vojske protiv talibanskih pobunjenika u dolini Svat na severozapadu zemlje. Ovo je treći veći napad na grad Lahore u poslednjih nekoliko meseci. Lahore je vodeći kulturni centar u blizini indijske granice. Zbog napada u tom gradu, intenzivirani su strahovi da ekstremisti šire delovanje van severozapadnih delova Pakistana koja se graniči sa Avganistanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari