Bilans umrlih od kolere na Haitiju popeo se na 208, dok je 2.394 zaraženo, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Haitija. Strahuje se da bi zaraza mogla da dođe do kampova u kojima živi više stotina hiljada ljudi raseljenih nakon razornog zemljotresa 12. januara, u kojem je život izgubilo 300.000 ljudi. Zvaničnici su potvrdili najmanje pet slučajeva kolere u gradu Artibonit u blizini prestonice Port-o-Prens, koja je razorena u zemljotresu, preneo je AP.

Među obolelima je i 50 zatvorenika u zatvoru Mirebalais, severno od prestonice, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. – Ukoliko epidemija stigne do Port-o-Prensa, gde deca i porodice žive u nehigijenskim, pretrpanim kampovima, rezultati mogu biti katastrofalni – izjavila je doktorka Estrela Serano iz organizacije „Vorld vižn“. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da humanitarne organizacije i vlada ugroženom stanovništvu hitno dostavljaju medicinske i druge zalihe, uključujući 10.000 kutija sa prečišćenom vodom.

Portparolka kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Imodžen Vol izjavila je da dodatni problem predstavlja to što obolele osobe i posmrtni ostaci žrtava nisu dovoljno izolovani u klinikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari