Štrajkom glađu tražio istinu o broju umrlih od korone 1Foto: S. Novosel

Svakodnevni protesti dvadesetak Novopazaraca, koji traže istinu o svemu što se događalo u toku junske epidemije korona virusa u ovom gradu i smenu v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika, nisu dali rezultate.

Zbog toga je Ruždija Šabotić, jedan od demonstranata, odlučio da svoj protest radikalizuje. Jutros je počeo štrajk glađu koji će, kako je naveo, trajati dok se ne sazna puna istina i ne smeni rukovodstvo.

Šabotić je svoj protest započeo na klupi ispred Dečijeg odeljenja, preko puta zgrade Dijagnostičkog centra, na čijem poslednjem spratu se nalazi Mahmutovićev kabinet. Međutim, brojno bolničko obezbeđenje i policija uklonili su ga sa te lokacije, pa je štrajk nastavio ispred upravne zgrade Doma zdravlja.

– Koristim demokratsko pravo da izrazim svoje nezadovoljstvo stanjem u Opštoj bolnici. Moji zahtevi su, kao i učesnika protesta, da se saopšti tačan broj preminulih od korona virusa u Novom Pazaru, da se kaže šta je sa donacijama i kako su potrošene, da se u problem rešavanja uključe institucije, pre svega Više tužilaštvo da pokrene istragu na osnovu informacija koje su objavljene u javnosti i da budu smenjeni Mahmutović, članovi njegovog tima i Mirsad Đerlek (aktuelni državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i bivši koordinator Regionalne kovid bolnice u Novom Pazaru – p.a.) – rekao je Šabotić novinarima i poručio da neće odustati dok zahtevi ne budu ispunjeni.

Ovaj Novopazarac je sto odsto invalid, a ima i problema sa povišenim vrednostima šećera u krvi i krvnog pritiska. U minulom talasu korona virusa izgubio je dva člana svoje porodice, sestru i strica. Šabotića su danas pregledali lekari Hitne službe i konstatovali povišene vrednosti šećera u krvi, a EKG snimak je pokazao promene na srcu. Odbio je terapiju i nastavio da štrajkuje.

Bolničko obezbeđenje, iz kruga te ustanove, uklonilo je i novinare, koji su došli da izveštavaju sa lica mesta o ovom događaju.

Novo pismo

Lekari specijalisti novopazarske Opšte bolnice, potpisnici pisma i peticije državnom vrhu Srbije, koji traže smenu v.d. direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika, danas  su uputili pismo predsednici Skupštine grada Novog Pazara Ameli Šemsović.

Od nje zahtevaju da gradski parlament, na prvoj narednoj sednici, raspravlja o zdravstvenom sistemu u ovom gradu tokom junske epidemije korona virusa.

Obratili su se i svim odborničkim grupama i naveli da je „humanitarna katastrofa, najveći broj smrtnih slučajeva po glavi stanovnika i kolaps koji je doživela Opšta bolnica posledica loše organizacije i rukovođenja vršioca dužnosti direktora Meha Mahmutovića i njegovog tima“.

Podsetimo, od 108 specijalista, pismo i peticiju je potpisalo njih 37. Dva puta su bezuspešno pisali državnom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari