Štrajkovi upozorenja u Kruševačkoj gimnaziji 1Kruševačka gimnazija

Nezadovoljni zbog ukidanja filološkog odeljenja u narednoj školskoj godini, zaposleni u Kruševačkoj gimnaziji najavili su da će organizovati štrajkove upozorenja.

Prema odluci školskog sindikata u koju je Danas imao uvid, prvi štrajk upozorenja je planiran u utorak u 13 i 30 za radnike u drugoj smeni, koji neće držati prvi čas. U sredu će u 7 i 30 štrajkovati nastavnici iz prve smene, takođe tokom prvog časa. Iz sindikata su najavili da će pozvati sve članove Unije sindikata prosvetnih radnika u Rasinskom okrugu da u znak solidarnosti sa kolegama iz Gimnazije, u četvrtak 23. maja održe štrajk upozorenja u svojim školama tako što neće držati prvi čas u obe smene.

„Članovi sindikata i svi nastavnici Gimnazije u Kruševcu su složni u stavu da je odluka Ministarstva prosvete da Gimnazija u školskoj 2019/20. godini ne upiše odeljenje za talentovane učenike – filološko odeljenje, pogubna po interese škole, ali naročito štetna i nepravedna po đake zainteresovane za upis ovog odeljenja. Glavni argument Ministarstva prosvete da za ovo odeljenje ne postoji dovoljna zainteresovanost ne stoji, jer je samo iz Kruševca 30 roditelja izrazilo želju da im deca polažu prijemni“, navodi se u obrazloženju odluke sindikata.

Iz Ministarstva prosvete nema naznaka da će promeniti svoju odluku. Podsetimo, Ministarstvo je pre nekoliko dana ocenilo da su primedbe na ukidanje odeljenja zapravo pritisak profesora koji žele da očuvaju svoje uvećane fondove časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari