Štrpci - bolna opomena 1Foto: printscreen/rts

Nizom komemorativnih skupova u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni danas bi trebalo da bude obeležena godišnjica otmice i ubistva 20 putnika, 18 Bošnjaka, građana Srbije i Crne Gore, jednog Hrvata, građanina Srbije i jednog nepoznate nacionalnosti i državljanstva, iz voza Beograd – Bar, na stanici Štrpci, u opštini Rudo.

Pripadnici paravojne grupe predvo|ene haškim osuđenikom Milanom Lukićem su 27. februara 1993. zaustavili voz i iz njega izveli 19 putnika. Odvezli su ih do sale osnovne škole u selo Prelovu, opljačkali, tukli i zatim streljali u okolini Višegrada. Najstarija žrtva je imala 59, a najmla|a 16 godina. U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010, pronađena su tela Halila Zupčevića, Rasima Šorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

Tela ostalih žrtava nisu nađena. Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Bošnjacima, ali ne i za zločin u Štrpcima. Zbog otmice u Štrpcima sud u Bijelom Polju je na 15 godina zatvora osudio Nebojšu Ranisavljevića iz Despotovca. U BiH je počelo suđenje protiv 10 optuženih za učešće u otmici, a u Srbiji se vodi postupak protiv pet osoba.

LDP: Štrpci – Bolna opomena

Godišnjica otmice i svirepog ubistva bošnjačkih civila u Štrpcima predstavlja bolnu opomenu i snažnu poruku da se sa zločinačkim politikama moramo suočiti svom snagom, kako se ne bi ponovila razaranja i patnje koje su građani naše i ostalih država zahvaćenih ratom preživeli, izjavio je danas predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Svi zajedno, još nosimo teret ratne prošlosti koja sprečava društvo da konačno raskrsti sa poraznom politikom i smogne snagu da žrtvama pruži mir i dostojanstven život, ali i najiskrenije zatraži oprost, rekao je Jovanović.

Zauvek treba uništiti politiku ludila i zla koja je od jedne divne zemlje napravila nesreću, u čijim ostacima i danas tumaramo, istakao je Jovanović.

Vreme ništa neće izlečiti, nego pamet, čist obraz i poštovanje onog što je ljudsko u nama, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ljudi koji vode zemlju moraju sa nje skinuti greh i sramotu koju niko nije uspeo da skine.

A biće im lakše nego nekima pre njih zbog toga što su i sami u velikoj meri odgovorni za svu nesreću koja nas je u prošlosti zadesila – najmanje toliko duguju porodicama koje se danas sećaju onih kojih više nema i nama koji živimo zajedno sa njima, da bi tu bol umanjili, poručio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari