Stručnjaci o porastu broja zaraženih: Ovo je tek početak 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Porast broja obolelih kakav je viđen poslednjih dana u Srbiji nije zabeležen od početka pandmeije. Dok se oko Nove godine broj zaraženih kretao između dve i tri hiljade, u utorak je otkriveno 5,224 obolelih a dan kasnije 7,488. Da će se nakon praznika nešto slično dogoditi, moglo se pretpostaviti mesec dana unazad.

Kada se omikron pojavio u Južnoafričkoj Republici, broj novozaraženih uvećan je tri puta za samo nedelju dana.

Sličan skok zabeležen je potom i u drugim državama gde se ovaj soj širio pa su već pre Nove godine Francuska i Engleska beležile neslavne rekorde u broju zaraženih.

Ti rekordi samo su nastavljeni tako da je poslednjih dana u ovim državama oko 200,000 novoobolelih dnevno. U Americi novozaraženih je početkom nedelje bilo čak milion u jednom danu, dok je na primer na Floridi zabeležen porast broja obolelih od 744 procenta, a u Vašingtonu od 902 procenta u poslednje dve nedelje.

Do koje cifre će broj zaraženih u Srbiji stići?

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da ne želi da licitira sa brojevima.

– Daj bože da ostane na četvorocifrenom broju obolelih, ali se plašim da ćemo preći i u petocifren – navodi Petrović.

Prethodno su pojedini članovi Kriznog štaba ali i drugi zdravstveni stručnjaci navodili da bi tokom širenja omikrona u Srbiji moglo da bude pet-šest hiljada zaraženih dnevno.

Sada je jasno da će taj broj biti premašen, a zamenik direktora UKC Niš Radmilo Janković veruje da bi moglo da bude čak i po 30,000 novoobolelih.

Najveći broj obolelih u Srbiji je bio u septembru ove godine – 8.467.

Ipak, kako upozorava vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Entoni Fauči – osnovno pitanje u ovom talasu nije koliko imamo zaraženih već koliko je hospitalizovanih.

Omikron je povezan sa blažom kliničkom slikom, ali kada postoji toliki broj novozaraženih, čak i ako manji procenat završava u bolnicama u poređenju sa delta varijantom, i dalje je moguć veliki pritisak na zdravstveni sistem.

Drugi problem sa kojim se suočavaju države u kojima se omikron raširio jeste masovno obolevanje zdravstvenih radnika i posledičan nedostatak kadra.

Radmilo Petrović veruje da će broj kovid pacijenta i u bolnicama i na intenzivnim negama da raste.

-Biće to svakako novo veliko opterećenje za zdavstvene radnike koji su posle dve godine umorni. I kada su toliko umorni, mnogo je veća šansa da dođe do greške prilikom korišćenja zaštitne opreme a samim tim i njihovog zaražavanja – navodi Petrović.

U ovom trenutku u Srbiji je hospitalizovano oko 2.000 osoba i to su uglanom osobe zaražene delta sojem. Efekat širenja omikrona trebalo bi da se vidi narednih nedelja.

Ako se opet pogledaju iskustva iz drugih država, vidi se mešovita slika. U Južnoafričkoj Republici, uprkos ogromnom broju obolelih, nije došlo do kolapsa zdravstvenog sistema.  Ipak, stanovištvo ove zemlje je veoma mlado. Takođe iako je obuhvat vakcinacijom mali veliki deo populacije bio je ranije izložen prirodnoj infekciji.

Na drugoj strani u pojedinim zemljama, kao što je Amerika, Danska, Francuska – stopa hospitalizovanih je blizu ogromnih brojeva koji su viđeni tokom jeseni i zime 2020, kada nije bilo vakcina.

Radmilo Janković kaže da se virus trenutno širi uglavnom među mlađima i da strepi od trenutka kada krene ka starijima.

– Nadam se da tu nećemo imati nešto neočekivano, rekao je Janković za RTS.

Ono što na kraju može dati nešto nade jeste opet iskustvo iz Afrike.

Vlada Južnoafrike Republike saopštila je krajem prošle godine da je broj novoobolelih smanjen za skoro 30 odsto poslednje nedelje decembra, i da svi pokazatelji upućuju na to da je malo više od mesec dana od otkrivanja novog soja prošao vrhunac četvrtog talasa.

Takođe je navedeno da je opao i broj hospitalizovanih u skoro svim delovima zemlje.

– Iako je omikron varijanta veoma zarazna, stopa hospitalizacije bila je manja nego u prethodnim talasima. To znači da je država imala slobodne kapacitete za prijem pacijenata kojima su bile potrebne druge rutinske zdravstvene usluge. Postojao je zanemarljiv porast smrtnih ishoda u svim delovima zemlje – naveli su u saopštenju.

Radmilo Janković kaže i da se nada da je širenje „omikrona poslednji čin sa koronom“.

Upitan da li pojava omikron soja zaista može da upućuje na to da se pandemija bliži kraju a da će kovid 19 postati endemska bolest, Radmilo Petrović kaže „daj Bože da tako bude“. On međutim upozorava da će dalji tok pandemije, kao i do sada, određivati ponašanje stanovništva.

-Mi niti nosimo maske niti smo se vakcinisali, i nije nikakvo čudo što nam se ovo dešava, sve je rezultat našeg ponašanja – zaključuje Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari