Stručnjaci za Danas: "Pitanje vremena kad će Evropa, poput SAD, odobriti vakcinaciju dece od šest meseci protiv kovida 19" 1Foto: Pixabay/k-e-k-u-l-é

Dok se u Srbiji vakcinacija gotovo više i ne spominje, u nekim drugim delovima sveta proces masovne imunizacije protiv bolesti kovid 19 je u punom jeku.

Pa je tako u Sjedinjenim Američkim Državama Uprava za hranu i lekove (FDA) nedavno odobrila upotrebu vakcina za decu uzrasta od šest meseci do pet godina. Iako različito tumače ovaj korak na koji su se jedino SAD odlučile, sagovornici Danasa ističu da je samo pitanje vremena kada će se i druge agencije odlučiti da dozvole upotrebu vakcinacije za ovu kategoriju stanovništva.

Dragoslav Popović iz Udruženja za javno zdravlje napominje da SAD nemaju dileme kada se radi o potrebi za vakcinacijom dece, a uz to su, kako dodaje, ozbiljno tržište.

– Pored toga, nakon registracije u SAD, koja ima visoke standarde, sve ostale registracije idu lakše. Praćenje bezbednosti i efikasnosti vakcinacije koje je u Americi vrlo precizno, izaći će brzo sa kredibilnim podacima i dokazima o zdravstvenim i drugim efektima te vakcinacije, što će možda uticati na druge zemlje da prate njihov primer, kaže Popović.

Sličnog stava je i epidemiološkinja Mila Paunić, ističući da su u Americi postojali eksplicitni podaci o ne tako malom broju umrle dece u ovom uzrastu.

– Verujem da je to uticalo da se brže ispita bezbednost i efikasnost vakcine u velikoj kliničkoj studiji, a da nakon toga vakcina bude i odobrena. Pitanje je vremena kada će ova vakcina biti odobrena i u drugim zemljama, kaže Paunić.

Profesor fakmakologije Radan Stojanović ističe da on ne bi žurio sa masovnom vakcinacijom male dece.

– Pitanje je šta bi se dobilo vakcinacijom dece protiv kovida tog uzrasta. Kod odraslih vakcine sprečavaju tešku kliničku sliku i smrtni ishod, što je kod dece veoma retko. Takođe, veliki broj dece je već imao kovid i time stekao određeni stepen imuniteta koji će ih štititi od teških formi bolesti. Na kraju, ove vakcine neće u značajnijoj meri sprečiti rizik od širenja virusa, ističe Radanović.

On naglašava da je pokazana određena efikasnost ovih vakcina.

– Što se tiče bezbednosti, suviše je malo dece uključeno u ispitivanje i kratak je period praćenja dece koja su bila uključena u studiju da bi se uočila retka ili odložena neželjena dejstva. Pri tome, svako insistiranje na masovnoj vakcinaciji protiv kovida izaziva jednu vrstu otpora prema ustanovljenoj vakcinaciji pa mi već imamo problem sa MMR vakcinom. Nama su potrebne nazalne vakcine za tako malu decu, za koju je nekoliko studija pokazalo da su superiornije u odnosu na injektibilne kod male dece, na primer u slučaju gripa, a uz to su i bezbednije. Za sada je FDA dala dozvolu za hitnu upotrebu Modernine i Fajzer vakcine protiv kovida u uzrastu od šest meseci do pet godina. Očekujem da to u budućnosti učini i EMA – Regulatorno telo evrospke agencije za lekove.

Virusolog Tanja Jovanović ističe da je EMA 10. maja počela evaluaciju dokumentacije, dodajući da je za očekivati da će ova vakcina brzo biti odobrena i u Evropi. Ona naglašava da se vakcina na platformi mRNK pokazala kao bezbedna i efikasna za uzrast dece od šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari