Haški tribunal juče je pravosnažno osudio penzionisanog generala Jugoslovenske narodne armije Pavla Strugara na sedam i po godina zatvora zbog granatiranja Starog grada u Dubrovniku u decembru 1991. godine, umanjivši tako prvostepenu kaznu za pola godine.
Apelaciono veće odbacilo je time žalbu odbrane na prvostepenu presudu, a delimično usvojilo žalbu Tužilaštva i Strugara proglasilo krivim po još dve tačke optužnice, što, međutim, nije uticalo na određivanje kazne.

Haški tribunal juče je pravosnažno osudio penzionisanog generala Jugoslovenske narodne armije Pavla Strugara na sedam i po godina zatvora zbog granatiranja Starog grada u Dubrovniku u decembru 1991. godine, umanjivši tako prvostepenu kaznu za pola godine.
Apelaciono veće odbacilo je time žalbu odbrane na prvostepenu presudu, a delimično usvojilo žalbu Tužilaštva i Strugara proglasilo krivim po još dve tačke optužnice, što, međutim, nije uticalo na određivanje kazne. Kao olakšavajuću okolnost, žalbeno veće je prihvatilo to što se od izricanja prvostepene presude početkom 2005. zdravstveno stanje Strugara (75) pogoršalo.

Odbrana nazvala odluku trulim kompromisom

Podgorica – Branilac Pavla Strugara, advokat Goran Rodić izjavio je da je jučerašnja presuda Haškog tribunala „truli kompromis“. „Nismo zadovoljni jer smo tražili oslobađajuću presudu“, kazao je Rodić nakon izricanja presude. On je naveo da je presuda doneta preglasavanjem. Prilikom glasanja mišljenje su izdvojili bivši predsednik Haškog suda Teodor Meron i još jedan sudija.

Prvostepenom presudom, na koju su se žalili i odbrana i optužba, Strugar je u januaru 2005. osuđen na osam godina zatvora zbog granatiranja dubrovačkog Starog grada sa položaja Druge operativne grupe JNA kojom je zapovedao. Strugar je tada proglašen krivim za napade na civile, u kojima su poginula i ranjena po dva civila, i uništavanje ili hotimično nanošenje štete verskim i kulturnim objektima i istorijskim spomenicima.
Odbacujući žalbu odbrane, apelaciono veće je potvrdilo nalaze iz prvostepene presude da je Strugar imao de jure i de fakto kontrolu nad trupama koje su granatirale dubrovački Stari grad, kao i da je imao dužnost da to spreči ili kazni počinioce. Potvrđen je i prvostepeni nalaz da je Strugar znao za napad JNA na brdo Srđ iznad Dubrovnika, posle koga je granatiran Stari grad.
– Pretresno veće je ispravno zaključilo da je Strugar propustio da preduzme neophodne mere da bar zaustavi granatiranje, rekla je predsedavajući sudija Andresia Vaz. Usvajajući delimično žalbu Tužilaštva, apelaciono veće je zaključilo da Strugar snosi komandnu odgovornost i za dve tačke optužnice po kojima je bio oslobođen prvostepenom presudom.
Zaključujući da je kao komandant „imao razloga da zna da će njegovi potčinjeni počiniti zločin, a nije ništa učinio da ih spreči“, apelaciono veće je Strugara proglasilo krivim i za uništavanje neopravdano vojnom potrebom i nezakonite napade na civilne objekte. Kako je saopštila sudija Vaz, to, međutim, nije uzeto u obzir pri određivanju nove kazne.
Generalu Strugaru će u kaznu biti uračunato vreme koje je do sada proveo u pritvoru Haškog tribunala, ali apelaciono veće nije tačno saopštilo dužinu tog perioda. Strugar se dobrovoljno predao Tribunalu u decembru 2001. godine, a na privremenoj slobodi je bio do decembra 2003.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari