Studenti predali u rektorat potpise sa zahtevom za smanjenje cene školarine 1FOTO Stanislav Milojkovic

Studenti Beogradskog univerziteta (BU) predali su danas rektorki BU Ivanki Popović potpise kojima traže smanjenje cene školarine na svim državnim univerzitetima za 30 odsto.

Studentkinja Kristina Urošević rekla je novinarima ispred zgrade Rektorata da će studenti u toku dana te potpise dostaviti i Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

„U toku vanrednog stanja većina fakulteta nije vodila računa o kvalitetu on-lajn nastave. Mali broj profesora je stvarno držao ta predavanja, uglavnom je to bilo postavljanje ‘pdf’ prezentacija na sajt – što se ne može nazvati držanjem nastave“, kazala je Urošević.

Prema njenim rečima, 85 svetskih univerziteta sredinom maja je izašlo sa olakšicama za studente i smanjenjem školarine.

„Potpuno razumemo profesore, razumemo situaciju u kojoj smo se našli i da je sve novo i neizvesno. Upravo zato je ovo zahtev za poštenu cenu studija“, navela je Urošević.

Student Nikola Arsenić kazao je da je o ceni školarine za narednu godinu najavljena rasprava za 9. septembar na Senatu univerziteta.

„Tek sada se nalazimo na testu. Imamo taj argument koji kaže da fakulteti imaju rizičnu održivost ako dođe do smanjenja školarina, a sa druge strane imamo studente koji nemaju uslove za život u ovakvim uslovima ako imamo u vidu da će morati da plaćaju punu cenu školarina“, ocenio je on.

Arsenić je kazao da je rektorka Popović sama izrazila želju da pomogne solidarisanjem sa studentima u nekoj meri i ocenila da oni imaju pravo kada govore o tome da školarine moraju da se smanje za 30 odsto.

Prema njegovim rečima, sada je na redu reakcija Ministra prosvete Mladena Šarčevića i premijerke Srbije Ane Brnabić.

On je najavio da ukoliko ne dođe do smanjenja školarina, studenti će pokrenuti tužbe ili pokrenuti proteste.

Govoreći o tužbama, Arsenić je rekao da je reč o „neosnovanom bogaćenju“ i najavio da će, ukoliko do toga dođe, studenti održati konferenciju sa pravno-ekspertskim timom kada će sve biti objašnjeno.

Ispred zgrade Rektorata studenti su držali transparent, sačinjen od nekoliko puzli, na kome piše „Solidarnost“.

Na puzlama su ispisani svi univerziteti u Srbiji, koji su se pridružili toj peticiji, a na dve puzle nalaze se imena rektorke Ivanke Popović, kao i ministra prosvete Mladena Šarčevića i premijerke Ane Brnabić.

Studenti su u Rektorat predali potpise i puzlu sa imenom rektorke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari