Studenti predali zahteve za 30 odsto smanjenje školarina 1Foto: Tim Kreni - Promeni

Studenti kragujevačkog i beogradskog univerziteta okupljeni oko inicijative Tima Kreni – Promeni „30 odsto manje školarine“ danas su predali zahteve za smanjenje školarine Univerzitetu u Kragujevcu gde su primljeni na razgovor od strane predstavnika Univerziteta.

Ostalim univerzitetima zahtevi su danas takođe uručeni, navedeno je u saopštenju Tima „Kreni – Promeni“

– U Kragujevcu smo odlučili da prvo predamo zahteve, da bismo pokazali solidarnost sa Petrom Lazarevićem studentom koji se sam izdržava i koji je danas sa nama učestvovao u predaji zahteva, a za koga smo istovremeno pokrenuli akciju skupljanja novca za školarinu, rekli su u saopštenju.

Kako navode, nakon sakupljenih 7.100 potpisa dobilu su informaciju da je ministar Šarčević otpočeo pregovore oko smanjenja školarina.

– Nakon analize koje smo radili smatramo da je linearno smanjenje od 30% minimum koji je prihvatljiv. Nivo nastave zbog COVIDA-19 u ovoj školskoj godini je drastično opao, ali i usluge koje su pružane studentima od strane fakulteta. Troškovi fakulteta su znatno manji i samim tim jedino logično rešenje je smanjenje školarine. Ne tražimo milostinju, već fer cenu studiranja. Pravni tim Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti je uradio analizu i spremni smo da pokrenemo masovne tužbe protiv fakulteta. U svetu su fakulteti gubili ove sporove. Takođe, veliki broj studenata je spreman i na proteste. Najbolje rešenje za sve je da se usvoje naši zahtevi. Svi pravni i ekonomski argumenti su na našoj strani, navode iz Tima Kreni – Pokreni.

Oni su pozvali sve građane da potpišu njihovu peticiju, a cilj im je 10.000 potpisa, https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/30-nize-skolarine-za-studente  , ali i da zajedno sakupe iznos za školarinu Petra Lazarevića od 90.000 dinara.

Br. žiro računa: 160-6000000711646-81
Svrha uplate: Školarina za Petra
Primalac: UG KRENI – PROMENI 111919635
Šifra plaćanja: 08-2020

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.