Studenti protestovali na platou kod Filozofskog zbog uvredljive izjave voditeljke TV Happy 1Foto: V. Andrć/Danas

Stotinak studenata okupilo se danas na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu da iskažu protest zbog, kako se čulo, sramne izjave voditeljke TV Happy koja je kazala da su studenti spremni da urade šta god za hiljadu dinara.

Okupljenim akademcima se obratila Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta u Beogradu i kandidatkinja koalicije „Moramo“ za predsednicu Srbije, koja je način na koji su studenti okarakterisani ocenila kao nedopustiv.

– Izjave koje smo čuli na nacionalnoj frekvenciji su ono što ovaj režim misli o svima nama, da smo svi plaćenici, da svi možemo biti potkupljeni, ucenjeni… Možda njihovi kadrovi iz različitih sumnjivih fakulteta imaju manir da budu kupljeni i da se prodaju, ali studenti Beogradskog, Novosadskog, Niškog, Kragujevačkog univerziteta nisu za kupovinu. Naši studenti su ljudi koji uče, koji žele da znaju, koji žele da imaju pravu diplomu i žele da u ovoj državi rade i žive dostojanstveno.To nisu naprednjački studenti različitih sumnjivih škola koji odlaze u državu upravu – kazala je Stojković, poručivši studentima da nema ničeg važnijeg od sopstvenog dostojanstva i podignute glave.

Student Fakulteta političkih nauka Vojin Radovanović je ocenio da je besramno reći da se studenti prodaju za hiljadu dinara i da na proteste i blokade izlaze za pare.

– Studenti izlaze za svoje roditelje, za svoje porodice, za jednog dana svoju decu, za šume, za vode, za vazduh, za zdravu sredinu, za zdravlje. Jer mi, studenti, kao i svi drugi u ovoj zemlji, kao svaki čovek, to zaslužujemo – rekao je Radovanović.

Moma Kovačević, koji je pre dve godine kao student učestvovao u blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu zbog plagijata doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog, rekao je da „ne može da se kupi kad neko hoće da se bori za svoju budućnost, kad ne pristaje na laži, ucene i propagandu“.

– Nama sada priča jedan Milomir Marić kako se mi prodajemo za hiljadu dinara, a onda nam se izvinjava rečenicom „ako su me pogrešno razumeli“. Milomire Mariću, dobro smo te razumeli, ti misliš zato što SNS kupuje ljude za hiljadu dinara da tako može sa svima – istakao je Kovačević.

Rečima „zdravo, živo, strani plaćenici“ studenima se obratio i Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je poručio da „Srbija nije Tijana Ajfon“ i da je vreme da „očistimo Srbiju od đubreta i da kažemo ne Vučićevim kuplermajstorima“.

 

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić rekao je ranije danas da izjava voditeljke TV „Happy“ odražava opšti nipodaštavajući stav prema mladim ljudima, u ovom slučaju studentima, gde se oni tretiraju kao statisti srpskog političkog kabarea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari