Studenti u Novom Sadu: Iza napada na nas stoji Srpska desnica 1Dejan bagarić Foto: poceloje.rs

Neformalna grupa studenata Univerziteta u Novom Sadu optužila je danas organizaciju Srpska desnica da stoji iza napada na studente tog Univerziteta koji su se desili u petak i subotu prošle nedelje u univerzitetskom kampusu.

Studenti i aktivisti Združene akcije „Za krov nad glavom“ Mihаjlo Nikolić i Mаrko Đelević pretučeni su u petak usred dana u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, nakon protesta za zaštitu zelenila u Novom Sadu, a Dejan Bagarić je pretučen u subotu uveče, takođe u kampusu, nakon protesta „Jedan od pet miliona“.

„Protest protiv prebijanja studenata“ zakazali su za večeras u 18 sati, kod fontane ispred Pravnog fakulteta, novosadski ogranak organizacije „Za krov nad glavom“ i Samoorganizovani studenti Filozofskog fakulteta.

Desetak studenata iz tih organizacija posetili su danas Dekanat Filozofskog fakulteta, od kojeg su zatražili dozvolu da na toj zgradi okače poziv za protest.

Nakon što su dobili dozvolu od dekanice Ivane Živančev Sekeruš, uz uslov da na pozivu ne bude politčkih poruka, studenti su na ulazu u zgradu fakulteta nalepili plakat na kojem je ispisana poruka: Protest u 18 časova.

Studenti su ulazak na fakultet i razgovor sa dekanicom prenosili uživo preko društvenih mreža.

Organizatori protesta poručili su ranije da niz prebijanja studenata jasno upućuje na to „da se ovo ne dešava slučajno, već da je dobro organizovano od nekoga ko ima zaštitu države“.

„Jasno je da više niko nije bezbedan i da će se, ako se ovome ne suprotstavimo, stvari samo pogoršati“, naveli su oni ranije.

Novosadski Filozofski fakultet zatražio je prethodno od nadležnih da „u najkraćem roku“ pronadju nasilnke koji su pretukli trojicu studenata proteklog vikenda, od kojih su dvojica studenti tog fakulteta.

Nаstаvnici Filozofskog fakulteta u Novom Sаdu pokrenuli su i peticiju za osudu nasilja nad studentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari