Studenti večeras u protestnoj šetnji ukazali na problem masovnog odlaska mladih 1Studenti Beogradskog univerziteta u šetnji Knez Mihailovom Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Studenti Beogradskog univerziteta okupljeni u „1 od 5 miliona“ održali su večeras protestnu šetnju Knez Mihailovom do zgrade Rektorata, kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo i ukazali na problem sve masovnijeg odlaska mladih iz Srbije.

Oni su i pozvali studente na protest 13. aprila u Beogradu.

Na performansu koji su nazvali „Velika seoba studenata“, oni su popločavali Knez Mihailovu parolama „Da ne bude više lažnih diploma, budi 1 od 5 miliona“ i simbolično nosili kofere obeležene zastavama evropskih zemalja i sa natpisom „Budućnost Srbije“, dok su preko usta imali trake „cenzurisano“.

Studenti večeras u protestnoj šetnji ukazali na problem masovnog odlaska mladih 2
Prerformans  „Velika seoba studenata“   Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Studentkinja Biološkog fakulteta Mila Jovanović izjavila je novinarima na početku šetnje da imaju tri cilja.

„Prvo da ukažemo na problem lažnih diploma i plagiranih doktorata, pošto je rektorka Univerziteta u Beogradu 12. februara rekla da Komisija ima 60 dana da objavi izveštaj o tome, izašli smo da im kažemo da slušamo šta su uradili, jer taj rok ističe u subotu“, rekla je ona.

„Drugo, dok se po Srbiji organizuju karavani, gde se ljudi okupljaju ucenama i sendvičima, nas 20.000 odlazi godišnje iz zemlje“, predočila je Jovanović.

„To nije fer“, rekla je, ističući da mladi odlaze jer nemaju izbor.

Pozivamo sve svoje kolege studente, ali i sve građane da se priključe velikom protestu „Svi kao jedan“ 13. aprila ispred Narodne skupštine, rekla je Jovanović i naglasila da nema izgovora, jer je to borba za sve nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari