Studentska poliklinika u Beogradu: Besplatna vakcinacija protiv HPV-a za studente ispod 26 godina 1Foto: Pixabay free photo

Studenti Univerziteta u Beogradu od danas, 4. aprila, mogu da se besplatno vakcinišu protiv HPV-a, saopšteno je iz Studentske poliklinike.

Pravo na besplatnu vakcinaciju imaju studenti do 26. godine, uz overenu zdravstvenu knjižicu, precizirali su u Instagram objavi iz studentske poliklinike u Beogradu.

HPV, odnosno Humani papiloma virus je rasprostranjeni virus za koji se smatra da je njime većina seksualno aktivnih ljudi zaražena u nekom trenutku života.

Ova vrsta virusne infekcije kod žena izaziva rak grlića materice i druge vrste te bolesti.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ranije je rekla da je HPV vakcina jedna od najbezbednijih, ali i da oni koji su je primili, kako je ukazala, moraju na godinu ili dve ipak da idu na kontrole. Prema njenim rečima, u zemljama u kojima je ova vakcina obavezna broj oboljevanja od raka grlčića materica značajno je smanjen.

„Moramo raditi na podizanju svesti kako bi što veći broj građana primio vakcinu. Ona je jedna od najbezbednijih, pokazala se kao jako efikasna u borbi protiv raka grlića materice“, ukazala je Grujičić krajem januara ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari