Studentski parlament FDU: Pet prijava za seksualno uznemiravanje protiv profesora Nenada Prokića 1Fakultet dramskih umetnosti Foto: bg.ac.rs

Studentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama, navodi se u njihovom saopštenju.

„Obaveštavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje“, navodi se u ovom saopšenju.

Navodi se da je Nenad Prokić putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao je studentkinju u stan na večeru, na hodniku je hvatao studentkinje oko struka, na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera.

Dalje se navodi da je tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić u pismenom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. Nakon toga, žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve.

„Smatramo da je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno-umetničko-naučno veće Fakulteta donelo je rešenje kojim se utvrđuje da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo“, ističe se u saopštenju.

Oni su dodali da su razočarani što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu.

„Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja – rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu“, istakli su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari