Planovi švajcarskog kantona Obvalden o pokretanju „specijalnih zona za život“ za milionere na lokacijama na kojima nekada nije bilo dozvoljeno graditi, izazvale su političke svađe. Štaviše, država je optužena za podsticanje aparthejda između bogatih i siromašnih.

 Švajcarski kanton došao je na takvu ideju u želji da uveća prihode od poreza. U tom kontekstu, lokalni zvaničnici doneli su odluku da ukinu zabrane gradnje na zemljištvu namenjenom razvoju poljoprivrede i ponudili bogatašima da dobiju posede, obećavši im spektakularan pogled na jezero i alpske pejsaže.

Planom su predviđene prodaje vila onima koji plate visoke poreze ili pokrenu biznis u toj regiji, na „sunčanim lokacijama, bez buke i s dobrim saobraćajnim vezama“. Takve kuće bile bi izgrađene na zemljištu koje nije dostupno običnim građanima, zbog čega pojedini smatraju da inicijativa predstavlja diskriminaciju manje imućnih ljudi, dok se njome nagrađuju bogati. „Stvaranje specijalnih zona za život ravno je aparthejdu“, smatra Moric Leuenberger, švajcarski ministar za životnu sredinu i saobraćaj. On je takođe postavio pitanje da li je vozač formule jedan korisniji od medicinske sestre, što predstavlja aluziju na bogataše poput Mihaela Šumahera, koji se preselio u Švajcarsku zbog povoljnih zakona o porezima.

Mnogi Švajcarci tvrde da pokušaj da se privuku bogataši nanosi štetu lokalnim zajednicama, s obzirom na to da ljudi koji prosečno zarađuju nisu u mogućnosti da kupe nekretnine zbog skoka cena. Stanovnici Obvaldenera imaće šansu da glasaju o inicijativi o pokretanju specijalnih zona na referendumu koji će biti održan narednog meseca. Pokretači inicijative tvrde da će regija imati koristi ukoliko plan bude sproveden u delo i negiraju navode o aparthejdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari