Subotica: Akcija dobrovoljnog davanja krvi sutra u Željezničkom naselju 1Foto: Aleksandar Roknić

Služba za transfuziologiju Opšte bolnice u saradnji sa Crvenim krstom Subotice organizovaće u četvrtak, 19. januara, akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Mesne zajednice Željezničko naselje, od 7.30 do 9.30 časova.

Akcija će se održati uz poštovanje svih protivepidemijskih mera, a dobrodošle su sve zdrave osobe, uzrasta od 18 do 65 godina. Kako objašnjava Nevena Lukić, stručna saradnica Crvenog krsta Subotice, potrebno je da građani dođu odmorni, da popiju dovoljno tečnosti i pojedu lagani doručak.

“Krvi uvek nedostaje i uvek postoji potreba za rezervama krvi, pogotovo u vreme epidemiološke situacije, kada je ovako nepovoljna. Sve krvne grupe su nam potrebne, te sve koji su voljni i koji se osećaju zdravim, pozivamo da se odazovu na akciju i daju krv”, kaže Nevena Lukić.

Za građane koji su preležali kovid-19, postoje preporuke kada mogu da se odazovu na akciju. Ukoliko su infekciju preležali bez simptoma, krv mogu da daju odmah po izlasku iz karantina, a oni koji su imali lakšu kliničku sliku, mesec dana nakon preležane infekcije. Za one koji su imali tešku kliničku sliku, preporuka je da krv daju nakon šest meseci.

Preporuka postoji i za građane koji su se vakcinisali, pa tako oni koji su primili vakcine “Sinofarm”, “Fajzer-Biontek” i “Moderna”, krv mogu da daju već sledećeg dana, dok oni koji su primili “Sputnjik V” i “AstraZeneku” trebalo bi da sačekaju 14 dana od vakcinacije, odnosno revakcinacije i buster doze.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari