Besplatni preventivni pregledi za građane Bajmoka 1Foto: Pixabay/Darko Stojanovic

Zdravstvena akcija „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“ održaće se u četvrtak, 6. jula, u prostorijama Doma penzionera u Mesnoj zajednici Bajmok (Štrosmajerova 13), u terminu od 8 do 11 časova.

Ovom prilikom svi zainteresovani građani će moći da izmere krvni pritisak i šećer u krvi, urade EKG i FOB-test koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici, dok će žene imati priliku da urade palpatorni pregled dojki.

Svi posetici akcije će takođe moći da izmere telesnu visinu i težinu, te da utvrde svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se raditi na vagi koja, pored BMI, određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela, što pruža mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje deliće savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušačima će davati savete za prestanak pušenja.

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica već 13 godina organizuju akciju „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“, u cilju promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i podsticanja stanovnika ovih naselja na kontrolu zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari