Subotica: Dodeljene nagrade zaslužnima za uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu 1Foto: Grad Subotica

U okviru promocije knjige „Gramatika bunjevačkog jezika“, u čitaonici Gradske biblioteke u Subotici, dodeljena su priznanja istaknutm pojedincima koji su doprineli uvođenju bunjevačkog jezika kao službenog na teritoriji grada Subotice.

Dobitnici priznanja „Ambrozije Šarčević“, koje Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine dodeljuje za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada o Bunjevcima, dobili su predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor, republički poslanik Milimir Vujadinović, šef Kabineta gradonačelnika Subotice, Sava Stambolić, prof dr. Dragoljub Petrović, prof. dr Žarko Bošnjaković i prof. dr Ranko Bugarski.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor je podsetio da je skupština grada pre više od godinu dana usvojila odluku o izmeni Statuta grada Subotice da se i bunjevački jezik uvede u službenu, ravnoprvnu upotrebu.

„Mislim da je to nešto najnormalnije, najprirodnije da i Bunjevci imaju ono pravo koje, pored Srba, imaju Mađari i Hrvati.To je bitno zbog ravnopravnosti. Reč je o nacionalnoj zajednici koja skoro dve decenije ima svoj nacionalni savet, znači apsolutno je neupitno da se radi o jednoj nacionalnoj manjini koja treba da ima ista prava kao sve druge nacionalne manjine“, naveo je Pastor.

On napominje i da zadatak politike nije da određuje šta je čiji jezik, ko kojim jezikom govori.

„Ako Nacionalni savet Bunjevaca kaže da je to njihov maternji jezik, onda mi u to ne smemo i, jednostavno, nije dobro  da se mešamo. Mislim da je apsolutno dobro što je ta odluka doneta“, smatra Pastor.

Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne zajednice, Suzana Kujundžić Ostojić, ističe da je „Gramatika bunjevačkog jezika“ prva kompletna gramatika ovog jezika koji je od prošle godine u ravnopravnoj službenoj upotrebi na teritoriji grada Subotice.

„Pouzdani istorijski podaci kažu da smo na ovim prostorima već 400 godina. Došli smo sa svojim jezikom i pismom koje smo delimično promenili, došli smo sa običajima, održali smo se i očuvali veoma dugo“, kaže Kujundžić Ostojić.

Dodaje da je bunjevački jezik koji su im često branili, pa i ime, dočekao da ima svoju gramatiku.

“Već smo započeli rad na pravopisnim pravilima, a pravopis možemo očekivati krajem godine“, kazala je Kujundžić Ostojić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari