Subotica: Doneta prva presuda etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji 1HNV

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) pozdravio je danas donošenje presude u slučaju etnički motivisanog napada na Zorana Brajkovića, pripadnika hrvatske zajednice u Subotici i članove njegove porodice, koji se dogodio 2. avgusta prošle godine, ispred pekare „Dino“ u Subotici.

„Presudu koju je nedavno doneo Viši sud u Subotici, kojom se okrivljeni B. P. osuđuje na tri meseca kućnog zatvora, prva je presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji“, navode u HNV-u.

HNV je pozdravio i profesionalno postupanje tužilaštva tokom vođenja ovog procesa.

„Osuđeni B. P. je, uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi (psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama), najpre nasrnuo na članove porodice Zorana Brajkovića da bi potom fizički napao i samog Brajkovića, oborivši ga na zemlju“, navode u HNV-u.

Oni su ukazali i na veliki broj objavljenih neistina u medijima i podsetili da su pojedini predstavnici lokalne vlasti, pa i sama policija, negirali etničku motiviranosti napada, što je dodatno otežalo vođenje celog postupka.

„Ovo nije prvi slučaj sinhronizovanog negiranja napada na etničkoj osnovi na pripadnike hrvatske zajednice. Ovom presudom HNV još jednom iskazuje svoje nade kako će se i eventualni drugi slučajevi etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice pozitivno rešavati i da će žrtve dobiti odgovarajuću zadovoljštinu“, smatraju u HNV-u.

Oni ocenjuju da je donošenje ove presude jedan od značajnijih koraka ka vraćanju poverenja pripadnika hrvatske manjine u institucije Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari