Subotica: Hrvatski gradovi i opštine finansiraju prevoz učenika do škole 1Foto: Nada Sudarević (Hrvatska Riječ)

Predstavnici opšina i gradova iz Vukovarsko-sremske županije iz Hrvatske posetili su danas Hrvatsko nacionalno veće u Subotici povodom finansijske podrške koju pružaju za besplatan prevoz učenika do škole.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Tomislav Žigmanov, rekao je da se zahvaljujući podršci 11 gradova i opština iz Hrvatske rešava i pitanje obrazovanja učenika na hrvatskom jeziku.

„Ovakva pomoć odnosi se na besplatan prevoz 44 učenika, od prvog do četvrtog razreda, koji su udaljeni od škole“, navodi Žigmanov.

Grad Subotica finansira obrazovanje učenika na srpskom jeziku u Hrvatskoj, podseća i dodaje da su to legitimne pojave kada je u pitanju podrška pripadnicima manjina koje žive van svoje države.

Ovih gradovi i županije na godišnjem nivou obezbeđuju oko 10.000 evra pomoći u dinarskoj protivvrednosti.

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), Jasna Vojnić, kaže da se trenutno organizuje prevoz za 44 đaka na četiri linije, što je oko 80 kilometara po danu.

„Reč je o relacijama Palić, Čantavir, Tavankut i Mali Bajmok. Ovo je jedan od podsticaja koji se neće uskraćivati ni u budućnosti“, navodi Vojnić.

Dodaje da je reč o iznosu oko 3 miliona dinara na godišnje nivou, gde potpada i sufinansiranje karata za srednjoškolce i pojedinačnih zahteva učenika.

Zamenik gradonačelnika Vukovara, Filip Sušac, kaže da su došli da pruže podršku Hrvatima u u Vojvodini, i da je obaveza svake države da pomaže da se ovakva pomoć i realizuje.

„Vukovar ima veliku srpsku zajednicu, koja ima viši standard i veća prava. Naša želja je da i Hrvati u Srbiji imaju ista ona prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj“, kaže Sušac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari