Subotica: Na Makovoj sedmici oružani sukob migranata, jedan podlegao povredama 1Foto: N. K.

Jutros je u šumi na Makovoj sedmici, naselju u Subotici, došlo do oružanog sukoba.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (CZA) saopštio je danas da su u obračunu vatrenim oružjem koji se jutros dogodio kod Subotice, po informacijama koje su dobili od izbeglih lica, učestvovali krijumčari iz Pakistana i Avganistana.

„Krijumčarenje i trgovina ljudima i dalje više nego prisutni na našim granicama sa EU. Razlog su ograde, pušbekovi, nasilje i uzaludni pokušaji da se nasiljem na granici sa Srbijom zaustavi interkontinentalna migracija ka EU zoni“, naveo je na tviteru direktor CZA Radoš Đurović.

Novinar BIRN-a Saša Dragojlo, koji prati situaciju sa migrantima, izjavio je za N1 da sukobi koji su jutros izbili u graničnom pojasu kod Subotice još traju, kao i da nije tačna informacija MUP-a da među povređenima nema naših građana.

„Prema informacijama koje ja imam, nekoliko policajaca je ranjeno u ovom obračunu“, rekao je on.

Dragojlo je poručio da je krajnje vreme da država reaguje kako bi prestali ovakvi obračuni.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se incident dogodio rano jutros u šumskom pojasu u blizini mađarske granice kod Subotice, kao i da je više izbeglica povređeno, a da je jedna izgubila život.

Radio-televizija Srbije (RTS) je prenela da je jedna osoba podlegla povredama, a da je sedam osoba povređeno, kao i da je životno ugrožena jedna devojčica (16).

Povređeni migranti su zbrinuti u subotičkoj bolnici.

Policija je blokirala prilaze šumi gde je došlo do sukoba migranata, na lice mesta su izašle jake snage Žandarmerije, a došli su i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Bakić je rekao da lokalno stanovništvo tom prilikom nije bilo ugroženo i da nije zabrinut za bezbednost Subotičana, preneli su mediji.

Tokom celog prepodneva u Subotici su se mogle čuti sirene hitnih službi, a ceo događaj je uznemirio građane.

Iz Policijske uprave u Subotici je saopšteno da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na utvrđivanju svih okolnosti i identifikaciji aktera sukoba koji se rano jutros dogodio u šumskom pojasu u blizini mađarske granice kod Subotice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari