Subotica: Projektima iz oblasti zaštite životne sredine do 150.000 dinara 1Foto: J. Patarčić

Grad Subotica je raspisao javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine. Ove godine je u ove svrhe izdvojeno ukupno 2,5 miliona dinara, a maksimalni iznos koji udruženja mogu da dobiju po projektu je 150.000 dinara.

Zainteresovana udruženja građana i civilne organizacije ove godine će moći da konkurišu na četiri najznačajnije teme iz ove oblasti, a prva od njih se odnosi na unapređenje kvaliteta vazduha kroz promociju održivih vidova grejanja, energetske efikasnosti i održavanja individualnih ložišta.

Druga tema se odnosi na unapređenje sistema upravljanja otpadom, pri čemu je naglasak stavljen na promovisanje kompostiranja u domaćinstvima, budući da je najveći deo otpada u kućama organskog porekla.

Za treću temu odabrana je promocija prirodnih vrednosti Subotice, dok se četvrta odnosi na aktivnosti u vezi sa obeležavanjem značajnih datuma iz oblasti zaštite životne sredine.

“U tom smislu smo ove godine u prednosti u odnosu na prošlogodišnji konkurs, jer je ranije raspisan, tako da će udruženja moći da iskoriste značajne datume iz oblasti zaštite životne sredine kao što su Dan planete zemlje, 22. april, i Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, što će ovog puta biti u projektnom periodu”, kazao je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Prema rečima Aleksandra Vitkovića, sekretara Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, uključivanje udruženja u pronalaženje mogućih rešenja za očuvanje životne sredine je od velikog značaja, jer oni doprinose jačanju svesti kod stanovištva o ovim problemima.

“Znamo da Subotica i njena okolina imaju dosta problema sa divljim deponijama i Sekretarijat troši velika sredstva za njihovu sanaciju iz godine u godinu. To se stalno ponavlja, međutim, jako je bitno da se jača svest na koji način može da se iskoristi otpad, na koji način može da se poboljša kvalitet vazduha i za to nam treba jedno šire angažovanje u društvu, gde civilne organizacije igraju veoma bitnu ulogu”, istakao je Vitković.

Inače, Grad Subotica je prošle godine, nakon duže pauze, ponovo raspisao javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana iz oblasti zaštite životne sredine, a kako je rekla Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede, interesovanje je bilo veliko.

“Imali smo 33 prijave, od toga je 30 projekata odobreno, što je jako interesantno nakon tog perioda od pet godina, kada nije bilo raspisan konkurs. Pozivam udruženja da i ove godine konkurišu”, pozvala je Hajnalka Bognar Pastor.

Zainteresovana udruženja građana i civilne organizacije mogu da konkurišu sa svojim projektima do 28. februara, a sva dokumentacija je dostupna na zvaničnom sajtu Grada Subotice u odeljku “Konkursi i oglasi”.

Lista vrednovanja i rangiranja projekata trebalo bi da bude objavljena 9. marta, nakon čega će udruženja imati pravo na žalbe, te se konačna lista podržanih projekata može očekivati do kraja marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari