Subotička Hitna pomoć ima i do 50 intervencija na dan 1Foto: J. Patarčić/Danas

Početak leta i tropske temperature povećale su obim posla Službe hitne medicinske pomoći u Subotici, čije lekarske ekipe dnevno imaju od 45 do 50 intervencija na terenu.

Kako objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, specijalista urgentne medicine, ovo je uobičajen broj izlazaka na teren za ovo doba godine, a uglavnom se interveniše kod hroničnih pacijenata.

“Za sada nema povećanog obima posla što se tiče kolapsa na javnim mestima. To su pojedinčani slučajevi na dnevnom nivou, uglavnom tokom prepodneva, ali ne možemo reći da imamo povećani broj izlazaka zbog kolapsa”, kaže dr Budimski Soldat.

Kada su u pitanju pregledi u ambulanti Hitne pomoći, od 17 časova beležimo povećan broj dolazaka pacijenata, dodaje naša sagovornica, zbog čega se stvaraju velike gužve u čekaonici.

Subotička Hitna pomoć ima i do 50 intervencija na dan 2
dr Mihaela Budimski Soldat, foto: J. Patarčić/Danas

“Dolaze zbog oscilacija krvnog pritiska, zbog problema koji se javlju zbog boravka na suncu tokom dana i zbog alergijskih reakcija i to najčešće u vidu sistemskih alergijskih reakcija koje se ispoljavaju na koži ili zbog uboda insekata”, dodaje dr Budimski Soldat.

Tokom nedelje subotička Hitna pomoć je imala i nekoliko transporta pacijenata na Institut u Sremsku Kamenicu zbog infarkta miokarda što, kako kaže specijalista urgentne medicine, nije toliko karakteristično za letnji period.

“U nizu je bilo jedno tri dana zaredom da smo imali pacijente sa infarktom, pa smo ih nosili na Institut za kardiovaskularne bolesti. Tokom jučerašnjeg dana nije bilo transporta, a videćemo šta će se dešavati za vikend”, kaže dr Mihaela Budimski Soldat.

Kako se tropske temperature očekuju i u narednom periodu, iz subotičke Hitne pomoći savetuju građanima, naročito onima koji su pod rizikom poput dece, trudnica, starijih osoba i hroničnih pacijenata, da u najtoplijem delu dana između 11 i 17 časova borave u hladovini i rashlađenim prostorijama, vode računa o redovnom unosu tečnosti, dijetetskom režimu ishrane i da redovno uzimaju terapiju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari