Dragana Boljević: Oko 90 odsto građana ne zna da se menja Ustav u oblasti pravosuđa 1Dragana Boljević Foto: Medija centar

O izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa trebalo bi da se odluči do kraja godine, a sudija Apelacionog suda Dragana Boljević ocenila je danas da 90 odsto građana Srbije ne zna da će se ustav menjati.

„Ja sam zaprepašćena da javni servis ne pravi polemičke emisije o tome, ili informativne emisije o tome“, rekla je Boljević u emisiji „Pravi ugrao“ na Radio-televiziji Vojvodine.

Referendum na kojem bi gradjani trebalo da se izjasne o tim izmenama trebalo bi da bude održan u decembru, a Boljević ističe da, gledajući komentare, gradjani uglavnom misle da se Ustav menja „da bi se predalo Kosovo“.

„Apsolutno ne shvataju o čemu se radi sa tom promenom Ustava i mislim da je to začudjujuće. Stvarno mi nije jasno zašto se tako dešava“, rekla je Boljević.

Promene Ustava u oblasti pravosudja važan su deo procesa priključenja Srbije Evropskoj uniji, a predvidjaju depolitizaciju pravosudja.

Prema rečima Boljević, i Venecijanska i Evropska komisija realno su videle stanje u srpskom pravosudju i ocenile da su promene Ustava dobrodošle i da su u skladu sa njihovim preporukama, ali da izmena Ustava sama po sebi „neće omogućiti depolitizaciju pravosuđa bez izmena pravosudnih zakona“.

„Kada se bude izmenio Ustav, onda će osnovni posao biti kakvi će nam biti pravosudni zakoni sa jedne strane, i kakvo će biti ponašanje političara u javnosti prema pravosudju sa druge strane“, istakla je Boljević.

Ona je kazala i da je predsedniku Skupštine Srbije rekla da sa, ili bez promene Ustava, koji bi trebalo da institucionalno smanji sve te uticaje na pravosudje, postoji i drugi faktički uticaj na pravosudje „koji se vidi svakodnevno u istupima političara i naročito poslanika“.

„Ja sam rekla, znači i bez promene Ustava i zakona, dovoljno bi bilo da poslanici u Skupštini pričaju principijelno o temi koja je pred njima, a ne napadaju sudije kao da su oni njihovi politički protivnici. Time bi se na neki način stavilo do znanja gradjanima da se na taj način ne priča o pravosuđu, o kome oni pre svega imaju percepciju, a mnogo manje imaju posrednu vezu iz koje su mogli da zaljuče da je pravosudje korumpirano“, ocenila je Boljević.

Zamenik Republičkog javnog tužioca (RJT) Goran Ilić ocenio je da teme pravosudja „uopšte nisu u fokusu pažnje gradjana“.

Prema njegovim rečima, ideja izmena Ustava u oblasti pravosudja je da se „smanji ili ukine politički uticaj na pravosudje“, što kako je ocenio, uključuje još jednu tezu.

„To znači da mi u ovom trenutku imamo pravosuđe koje je pod političkim uticajem“, rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari