Sudija Majić: Više kazne neće smanjiti kriminal

Predsednik Srbije najavio „drastično i drakonsko“ povećanje kaznenih mera, uključujući i uvođenje doživotnog zatvora

Ostavite komentar


  1. Ovakvim rešenjima Vučić i ostali na vlasti oko njega samo potvrđuju svoju neukost. Uvek, ali uvek i u svakom slučaju posežu za diletantskim rešenjima pošto za drugo nisu ni sposobni. Umesto da se uđe u suštinu neefikasnosti našeg pravosuđa i da se potraže mnogo komplikovanija i kompleksnija rešenja ide se, baš kao u slučaju skidanja penzija koje spadaju u stečena prava, na populističko bacanje prašine u oči glasačima. Ništa od ovoga neće biti primenjeno. Dok dođu na red „povratnici“ da se primene ove nove mere Vučića već neće biti i takvo će rešenje biti napušteno.

  2. Čuj to , što ne osudiste krimose na maksimalne kazne već na minimalne. Treba podići minimalne kazne tako da raspon bude manji . Kako kod amera kazne 100 , 200 ,500 godina dali je to humano. Ročišta svake nedelje a ne kao do sada po pola godine i više.

    1. Sudovi su preopterećeni, a osoblja nema. Nema zapisničar, nema sudijskih pomoćnika, nema drugog administrativnog osoblja.Koliko kod da se sudije trude, nemoguće je češće zakazivati ročišta i brže donositi odluke.

      1. Tužioci, sudije, advokati i kriminalci su uvezani kao creva i samo ozbiljna čistka to može promeniti. Pogledajte broj sudija po glavi stanovnika u uređenim državama pa ćete videti da se o manjku sudija ne može govoriti već o njihovom lošem radu. Ako im to neko kaže, svi skoče ( advokati, sudije, tužioci ). Jesu li tražili kazne zatvora za novinare angažovanje na ubistvima novinara ( Smajlović, Matić )?

  3. Nadam se da je veći deo srpske populacije provalio ovog lažova. Na početku vladavine najavi veliku borbu protiv korupcije i kriminala i u predvečerje odlaska s drona ne odstupi od nje. Konto, nikad veća sprega podzemlja i oligarha, korupcija nikad na većem nivou, korumpirano sudstvo, izvrsna vlast u rukama njegovog visočanstva, Kosovo ooo Kosovo, Beograd na vodi ko više govori o njemu, drzavna uprava mesto za zapošljavanje naprednih mladih ljudi sa završenim večernjim školama, zdravstvo pogledajte ga, tamo se mogu zaposliti samo mamini i tatini sinovi i jedinice, ostali u depresiju ili inostranstvo, školstvo pogledajte nam decu…i kao što reče jedan čoek „Srbija posle Vučića,pustoš“.

  4. Treba prvenstveno da se vlast povuce iz sudstva i tuzilastva a ne da ministri i, pogotovu, On Vrhovni odredjuju ko ce biti i koliko osudjen. Isto tako mora se prekinuti sa praksom dvostrukih arsina. Svaki zlicinac mora znati da ce biti kaznjen pa makar mu otac bio i Gospod Bog. I, naravno, korupcija u policiji, sudstvu i tuzilastvu se mora iskoreniti.

  5. Ako više kazne neće smanjiti kriminal, onda će ga po toj logici smanjiti niže? Eto još jednog odličnog predloga za opoziciju.

  6. Nisam pravnik, ali po logici stvari, ako bi neki kriminalac umesto 10 godina robije dobio, recimo, 15 godina, to znači bi društvo dodatnih 5 godia bilo obezbeđeno da taj kriminalac po izlasku iz zatvora ne učini novo krivično delo. Naime, zna se da se mnogi kriminalci po odsluženju kazne vraćaju svom „zanatu.“ To dakle znači da bi strožije kazne ipak na neki način smanjile kriminal. Ne znam pravi razlog relativno blagim kaznama; možda se sudije plaše neke vrste odmazde od strane kriminalnih grupa..

    1. Obavezno uvesti praksu kod izricanja kazne. Na primer, 15 godina bez mogućnosti pomilovanja ili skraćenja kazne.
      A ne kao do sada, dobije 15 godina i kroz tri godine je na slobodi.

  7. Kad vec zeli evropske zakone kako mu ne pade napamet da uvede evropske plate a ne da svoj (?) narod reklamira kao jeftinu radnu snagu (za sta ga niko nije ovlastio). Prethodno su „unapredjenjem“ kazni za saobracajne prekrsaje doveli do pokolja na putevima. Amerika ima strozije zakone od nas pa to uopste ne uznemirava kriminalce i ima ih od svih vrsta i koliko hoces.

  8. Opet populizam – vec videno! Nije stvar u blagim kaznama nego u ne- sprovodenju Zakona! A dobro ste pomenuli zlosrecnu Malovicku koja je upropastila pravosude. Sada je to prezime opet aktuelno u medijima i opet po zlu! Zaprega Vucic-Brnabic bez ikakovog ustavnog prava funkcionise divno. Premijerka je mimoza a tek njena ministarka pravosuda Kuburovic koja stalno tvrdi da je nesto uradila a sa drugih strana stizu kontra informacije da nije nista stiglo od nje! Kad cujem samo ulicni vokabular nase vrle premijerke vec mi se smuci u stomaku!

  9. Vučićeva priča nema veze sa pravom ili pravdom (kao i obično, uostalom) već sa bacanjem prašine (ružičaste, naravno) u oči građanima. Zbog totalnog neuspeha ovih vlastodržaca na svim planovima (sem na planu ličnog bogaćenja i upropašćavanja Srbije) mora da smisli novu „borbu“ kao pripremu za predstojeće vanredne izbore (mada su oni manje-više konstantno u kampanji). Jedina njegova izjava koja liči na istinu je da ga nije briga za ljuska prava, ko god da ih traži. A komentar sudije Majića je potpuno na mestu, jedino što bih dodao je da bi sudije trebalo da izriču oštrije kazne u okviru postojećeg zakona i da se ubrza vreme do donošenja presude (mada je to povezano i sa radom policije i tužilaštva a ne samo sudstva).

    1. Moze Vucic da podvriskuje do mile volje. Vec njegovo mesanje u zakonodavnu vlast je krivicno delo pa neka blagoizvoli poostriti i kaznu za to i prijaviti se uredno u zatvor na izdrzavanje iste. On uopste ne zna za sudijsko uverenje i diskreciono pravo sudija (sudija ima puno pravo da odrapi kaznu koju po svom uverenju smatra da treba i za to uopste ne treba niti sme da pita Vucica ni bilo koga drugog).

  10. Smrtna kazna za najgora krivocna dela pa da vidimo da li ce da utice na smanjenje kriminala. Mada ovaj Matic je izostavio najbitniju cinjenicu da dokle god je sprega izvrsne zakonodavne vlasti i kriminala tu ne uticu nikakve vece kaz e za kriminalce. Sprega kriminala tuziladtva sudstva i policije se mora prvo dugorocno resavati a time i povecavati kaznena politika uz bitne izmene zakona o izdrzavanju kazne po zatvorima. Bez tih mera nema rezulyata jer ovo sto se ova veleizdajnicka vlast reklamira hapsenjem ovolikog broja kriminalaca je BELIKO PITANJE STA JE DOSAD RADILO TUZILASTVO I POLICIKA.Ocigledno je da se iza ovakvih hapsenja nesto drugo prikriva kako bi se obicnim grafjanima bacila prasina unoci a beleozdajnicka vlast odradjivala svoj posao daleko od ociju javnosti.

  11. Pitanje dalekoseznog smanjenja Kriminala je u Porodici i Skoli, posto ni
    jedno ni drugo kod nas ne funkcionise,stroza prinuda nece resiti problem.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.