Sudija ustavnog suda Srbije: Ustav nije svaštara 1Foto: Beta/Milan Timotić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da će parlament na plenarnoj sednici 8. juna razmatrati predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena, posle čega će Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstva utvrditi predlog izmena.

Dačić je, na javnom slušanju sa temom promene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, rekao da će o tom predlogu ponovo odlučivati Skupština Srbije, a potom će uslediti referendum, kako bi se o njima izjasnili i svi građani.

Naša namera je da u širkom da u širokim konsultacijama dožemo do konsenzusa i dobijemo rešenja koja že biti dugročna, efikasna i pravična, rekao je Dačić.

On je ponovio da se izmena Ustava sprovodi samo u delu pravosuđa i ne predviđa promene drugih odredbi.

Ministarka pravde Maja Popović predstavila je, na sednici odbora, neke od najvažnijih odredbi u predlogu izmena Ustava, koje bi trebalo da dovedu do boljih uslova za vladavinu i ispunjavanju međunarodnih obaveza Srbije u procesu evropskih integracija.

Sudija Ustavnog suda Srbije i član Venecijanske komisije ispred Srbije Vladan Petrov rekao je da govori u svojstvu profesora ustavnog prava, a da mu je kao sudiji USS postojeći Ustav Srbije sveto pismo dok ne bude promenjen.

Ne treba potcenjivati parcijalnu reviziju ustava, to je težak zadatak, kao i usvajnja novog Ustava. Mi sada treba da razmatramo i usvojimo predlog, ali je on ograničen pravcima koji su dati u predlogu Vlade i van toga se ne može ići, rekao je Petrov.

Neopravdana je i ustavnopravno neprihvatljiva teza da je proces nelegitiman, jer se preduzima na brzinu i pro forme, rekao je Petrov, aludirajući na izjave da nelegitimna skupština menja Ustav.

Petrov je naveo da je bilo u medijima izveštaji da pojedine nevladine organizacije nisu pozivane na javne slušanja, ali postoji redosled njihovog pozivanja na javna slušanja.

Ustav nije svaštara u koju svako kad hoće i kako hoće da upiše, predočio je on i naglasio da nemaju svi istu težinu, ali to ne znači da se ne može čuti svačije mišljenje.

Petrov navodi da se moraju postaviti pitanja da li je opravdan predlog za promenu Ustava i da li su osnovni pravci reforme dobri, jer nezavisnost sudstva nije apsolutna, niti je sama sebi svrha.

Načelno se slažem sa definisanim pravcima promene Ustava i izbalansiranim rešenjima, rekao je Petrov koji dodaje da je važna ravnoteža – politika se mora ukloniti pred strukom, ali struka ne može biti solo igrač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari