Sudije i tužioci u strahu od reizbora 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

I pored izričitih uveravanja ministarke pravde da izmene Ustava u oblasti pravosuđa neće voditi novom reizboru sudija i tužilaca, predstavnici reprezentativnih strukovnih pravosudnih udruženja za Danas kažu da predlozi amandmana ostavljaju dovoljno prostora da se stalnost pravosudnih funkcija dovede u pitanje.

– Strah u pravosuđu da bi ponovo moglo da dođe do reizbora, uopšte nije neosnovan, smatra Radovan Lazić iz Udruženja tužilaca Srbije. On taj stav temelji na činjenici da vlast nije pokazala nikakvu nameru da Ustavni zakon, koji će se menjati paralelno sa Ustavom, pošalje Venecijanskoj komisiji na reviziju.

– Odnos predstavnika vlasti prema pravosudnoj struci tokom javne rasprave o Ustavnim amandmanima mi govori da reizbor nepodobnih nije isključen. Uostalom, nijedan predstavnik Udruženja tužilaca ili Društva sudija Srbije nije pozvan da učestvuje u radnim grupama za izradu pravosudnih zakona, koji će se menjati nakon izmene Ustava, kaže Lazić.

Isti stav deli i Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, tvrdeći da predložena verzija Ustavnog zakona ostavlja mogućnost za reizbor.

– U nacrtu Ustavnog zakona piše da će sudije Vrhovnog kasacionog suda i zamenici republičkog tužioca ostati na funkcijama. Za ostale ne znamo – ističe Boljević.

Ona naglašava da je Ustavni sud ostavio mogućnost za tako nešto još 2009. godine kada je odbio inicijativu Društva sudija da oglasio neustavnim proces reizbora. Međutim, prema njenim rečima, nacrt Ustavnih amandmana ostavlja još jednu mogućnost za sklanjanje nepodobnih iz većih sudova.

– Postoji mogućnost da se izmenom pravosudnih zakona promeni nadležnost ili sedište sudova. Imajući u vidu da Ustavni amandmani predviđaju da sudije u tom slučaju protiv svoje volje mogu privremeno da budu upućene u drugi sud, to može da bude slučaj. Jedina mogućnost sudijama u tom slučaju je da izjave Ustavnu žalbu, što može da potraje više godina – navodi Boljević uz dodatak da taj mehanizam može biti iskorišćen za kažnjavanje, odnosno nagrađivanje sudija.

Podsetimo, ministarka pravde Nela Kuburović je u više navrata negirala da će biti reizbora sudija.

– Reizbora neće biti, kao ni iskustva koje smo imali 2009. i 2010. godine. To nije u planu niti je namera da se vrši reizbor. Bitno je da se ustavne izmene odnose na budući izbor sudija, a sudije koje su na stalnoj funkciju nju i zadržavaju – izjavila je Kuburović u januaru prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.