Suđenje u odsustvu bivšem predsedniku Tunisa Zinu el Abidinu ben Aliju, koji je posle izbijanja narodne pobune u toj državi pobegao u Saudijsku Arabiju, počeće 20. juna, izjavio je predsednik prelazne vlade Bedži Kaid Esebsi, piše Gardijan.

Prema njegovim rečima, nekadašnjem lideru biće suđeno i u vojnom i u civilnom sudu, a optužbe se odnose na kovanje zavere protiv države, ubistva s predumišljajem i trgovinu narkoticima. Ben Ali je pobegao iz države posle masovnih protesta protiv njegovog režima organizovanih u januaru. Nekoliko članova njegove porodice i ličnog obezbeđenja uhapšeno je posle sloma Ben Alija.

Ministri u prelaznoj Vladi Tunisa pokušavaju da steknu legitimnost u očima protivnika nekadašnjeg šefa države zbog čega su podigli tužbu protiv nekoliko članova bivšeg režima, ocenjuje Gardijan. Vlasti Saudijske Arabije još nisu odgovorile na zahtev Tunisa za ekstradiciju Ben Alija i njegove supruge Lejle Trabelsi. Hosni Mubarak, nekadašnji lider Egipta, koji je svrgnut s vlasti nedugo posle Ben Alija, takođe se suočava sa optužbama za ubijanje demonstranata i preti mu smrtna kazna ukoliko sud dokaže njegovu krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari